De Nederlandse brandweer heeft vanmiddag een koe uit de Maas gehaald, die hoogstwaarschijnlijk zo'n honderd kilometer door de rivier is meegevoerd.

De redding vond plaats in Escharen, tussen Uden en Nijmegen. De koe bleek afkomstig uit Echt, in het midden van Limburg.

Een fietser zag de koe vanmiddag bijna kopje ondergaan en sloeg alarm. Op dat moment staken alleen de neusgaten van het dier nog boven water uit.

De brandweer en een speciaal reddingsteam wisten het dier ternauwernood te redden. De koe werd daarna door een dierenarts gecontroleerd en maakt het naar omstandigheden goed, meldt Omroep Brabant.

Vervolgens probeerde de brandweer op grond van het oormerk de eigenaar van de koe te achterhalen. De verbazing was groot toen dat het om een boer uit het Limburgse Echt ging.

"Het is voor ons heel verrassend dat de koe zo'n afstand heeft gehaald. We weten niet of het beest volledig door het water is gevoerd of dat er ook stukken waren waarop de koe met de poten de grond heeft geraakt", aldus een woordvoerder van de brandweer. (NOS) Beelden NOS / foto brandweer Uden - met dank.

Update zondag 18/7 om 11.15 u :

De koe die tientallen kilometers door de Maas was meegevoerd maakt het goed. Dat laat eigenaar Har Smeets aan 1Limburg weten. 'We gaan ze nooit slachten, zeker weten.' De veehouder is nog meer dan tien andere koeien kwijt. (NOS)