U bent hier

Nelson Mandela (95) overleden

Internationaal
06.12.2013 - 00.54u
Door: Herman Gezelle

Nelson Mandela (95) is overleden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bekendgemaakt tijdens een toespraak op televisie. De Zuid-Afrikaanse voormalige president sukkelde al jaren met zijn gezondheid.

"Mede-Zuid-Afrikanen, onze geliefde Neslon Mandela, de stichtende president van onze democratische natie is overleden", zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma tijdens een televisietoespraak. "Hij is vredig gestorven in bijzijn van zijn familie. Hij rust nu in vrede. Ons land heeft zijn belangrijkste zoon verloren. Ons volk is zijn vader kwijt."

"Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie van Mandela. Zij hebben veel opgeven, zodat ons volk vrij kon zijn. Mandela heeft ons samengebracht en samen zullen we afscheid van hem nemen", vervolgde Zuma. Mandela zal een staatsbegrafenis krijgen met alle daarbij horende eerbetuigingen. De vlaggen hangen halfstok in Zuid-Afrika.

De gezondheidstoestand van de voormalige Zuid-Afrikaanse president werd al langer omschreven als kritiek, maar stabiel. Bij zijn ziekhuisopname in juni werd er al rekening mee gehouden dat hij zou sterven. Mandela is uiteindelijk vrij onverwachts uit het ziekenhuis ontslagen en werd thuis verder verzorgd. De laatste dagen is zijn gezondheidstoestand er verder op achteruit gegaan tot hij uiteindelijk is overleden. (ap/cnn)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto