De gemeenten van de politiezone Neteland beperken vanaf zaterdag 8 augustus het aantal gelijktijdige bezoekers in horecazaken tot maximaal 200.
'Met deze maatregel wil het samenwerkingsverband het verhoogde aantal coronabesmettingen een halt toeroepen', zegt Herentalse burgemeester Mien Van Olmen.
'Sinds half juli 2020 nemen de coronabesmettingen in onze provincie en onze regio opnieuw toe.
De nationale veiligheidsraad en de gouverneur van de provincie Antwerpen namen met de mondmaskerplicht, de avondklok en de beperking van het aantal sociale contacten de afgelopen weken al drastische maatregelen om deze stijging in besmettingen tegen te gaan.
De recente stijging in de provincie Antwerpen zet zich echter door, maar verschuift gedeeltelijk naar de Kempen, en dus ook naar het Neteland. De cijfers van de Zorgatlas gebaseerd op de laatste 7 dagen op 6 augustus 2020 voor de Politiezone Neteland liggen als volgt:
- Herentals: 35,4 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Herenthout: 11 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Grobbendonk: 26,9 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Vorselaar: 12,6 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Olen: 55,7 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners
De besmettingen in 3 van de 5 gemeenten van Neteland overschrijden sinds deze week dus de alarmdrempel die is ingesteld op 20 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners.
De burgemeesters van de 5 gemeenten beslissen daarom om een capaciteitsbeperking op te leggen aan alle horecazaken in de politiezone Neteland.
Vanaf zaterdag 8 augustus mogen er nog maximaal 200 klanten gelijktijdig aanwezig zijn in een horecazaak, inclusief het terras. Kinderen tellen mee, personeel niet.
Met deze maatregelen willen de burgemeesters vermijden dat er grote groepen mensen samenkomen op het grondgebied. De beperking moet er ook voor zorgen dat de veiligheidsafstand overal kan gerespecteerd worden, en dat de registratieplicht beter kan opgevolgd worden.
Op basis van het aantal besmettingen is het noodzakelijk en dringend om deze maatregel te nemen.
Ieder uitstel zou een ernstig gevaar vormen op vlak van de openbare gezondheid voor de inwoners en bezoekers van de regio.
De maatregel geldt tot en met woensdag 26 augustus, maar kan nog gewijzigd of verlengd worden. De horecazaken die door deze maatregel worden getroffen, zijn door de gemeenten op de hoogte gebracht.
De lokale politie houdt toezicht op het naleven van deze maatregel,' besluit burgemeester Van Olmen. Foto Baobab zomerbar / & Mark Jaspers/ Nnieuws.
In Herentals is de LSC De Klokkenververs gelanceerd. De naam refereert naar de gewezen lokale carnavalvereniging en de spotnaam van de Herentalsenaren.
Dorien Thiels uit Olen is naaister in bijberoep en is gestart met het maken van troostknuffels voor kinderen. Ze maakt de knuffels met de stof van kleren van een overleden persoon met wie de kinderen een nauwe band hadden.
Op die manier wil ze hen een tastbare herinnering bezorgen, waarvan ze zeker zijn dat die altijd bij hen zal blijven. (VRTNWS)
Info
Tom Van Gestel, een regisseur uit Vorselaar heeft afgelopen weekend een Ensor gewonnen voor zijn animatiereeks Vos en Haas.
Van Gestel was 2 keer genomineerd, want ook met zijn eigen productiehuis in Lier maakte hij kans op een beeldje. Maar de jury koos uiteindelijk voor Vos en Haas.
(pp)
Wie besmet geraakte met het coronavirus of als een hoog risicocontact aanzien wordt, moet verplicht een aantal dagen in quarantaine.
Vanaf heden zal de lokale politie van Berlaar hierop toezien en de inwoners effectief aan een controle ondewerpen. Staat de politie voor een egsloten deur wacht een boete van 250 euro.
Quarantaineprotocol
In de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Olen, op de locatie waar vroeger garage Mertens gevestigd was, verschijnt binnenkort het energiezuinige nieuwbouwproject Basalt, met 26 stijlvolle appartementen en 9 woningen rond een schitterende gemeenschappelijke parktuin.
Uniek wonen in het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Van 5 tot 12 februari is het de Week tegen Pesten. Auteur Joris Peeters hreef met Ik kan vliegen een gevoelig en teder verwoord verhaal over het thema. Het raakt ons met verbazing, verontwaardiging en boosheid. Maar geeft ook hoop.
De inspirerende en aangrijpende tienerroman Ik kan vliegen maakt pesten bespreekbaar.
Het verhaal
Eind vorig jaar kocht Natuurpunt, met de financiële hulp van de gemeente Tessenderlo, 17 ha bos aan op de Baalberg in Tessenderlo. Dit bos, gelegen vlakbij het centrum van de gemeente, zal een welkome aanvulling zijn op het bestaande groen.
Door de coronapandemie werd het belang van kwaliteitsvolle natuur in de buurt nog maar eens duidelijk. Door de aankoop door Natuurpunt zal het bos voor eeuwig beschermd zijn en op een waardevolle manier beheerd worden.
De coronacrisis heeft gezorgd voor een terugval van het aantal dienstencheques in 2020. Vorig jaar werd meer dan een vijfde minder dienstencheques aangekocht dan in 2019.
In totaal werden ook bijna een vijfde minder dienstencheques gebruikt en uitbetaald aan de dienstencheque-ondernemingen dan het jaar ervoor. Om tegemoet te komen aan de bijkomende kosten en de weggevallen inkomsten, kende Vlaams minister van Werk Hilde Crevits vorig jaar ruim 75 miljoen euro extra subsidies toe aan de dienstenchequesector.
Vandaag ontvingen alle leden van de coronacommissie van de stad Herentals een mail van Liese Bergen, voorzitster van sp.a Herentals. Liese vraagt om een positieve, creatieve en lokale vaccinatiecampagne te organiseren.
Campagne met lokale helden
Liese Bergen: "De locatie waar ons vaccinatiecentrum komt, is bekend. Nu moeten we proberen om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.
Vandaag is de crisiscel opnieuw bijeengekomen om de situatie in de gemeentelijke basisschool in Hulshout te bekijken.
Na een vermoedelijke besmetting van een leerling in een ander leerjaar, lijkt het virus zich over de klassen heen te verspreiden.
Daarom werd beslist de hele vestiging van de Strepestraat uit voorzorg te testen en ook in quarantaine te plaatsen.