Gisteren werd op de gemeenteraad in Grobbendonk de samenwerkingsovereenkomst tussen UiTPAS Kempen en Publiq goedgekeurd.

De andere gemeenten brengen de komende periode de samenwerkingsovereenkomst ook op hun gemeenteraad. Voor Vorselaar is dat op 26 april, Herenthout 2 mei, Herentals 3 mei en Olen 4 mei.

Regio Neteland zal zich samen met cultuurregio Stuifzand (Mol, Balen, Geel, Retie, Dessel, Laakdal, Meerhout) en Merksplas aansluiten bij de bestaande UiTPAS-regio Kempen. Zo wordt deze UiTPAS-regio uitgebreid tot een groot totaal van wel 20 gemeenten.

Eigenaars van de UiTPAS Kempen kunnen over heel deze hele regio genieten van verschillende voordelen.

Het toetreden tot UiTPAS Kempen is deel van een groter project rond participatiebevordering rond vrije tijd. Dit project van Publiq in opdracht van de Vlaamse overheid wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met steden en gemeenten uit Vlaanderen en Brussel.

De UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart voor het brede publiek dat deelneemt aan het publieke vrijetijdsleven zoals sport, cultuur en jeugdwerk. Met UiTPAS kan een pashouder punten sparen en omruilen voor voordelen.

Daarnaast worden mensen in armoede via de pas ook aangemoedigd om meer deel te nemen aan vrijetijdsparticipatie aan de hand van een speciale korting, het kansentarief. Op termijn zal UiTPAS nog diverse andere functies integreren.

De pas werd al in vele gemeenten en regio's in Vlaanderen op een succesvolle manier geïmplementeerd en nu komt ook regio Neteland aanlopen om mee in te stappen in het UiTPAS verhaal. Dit betekent dat de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar allemaal tegelijk aan de slag gaan met UiTPAS.

Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst tussen Publiq en UiTPAS Kempen nodig. Deze overeenkomst houdt in dat er een akkoord getekend wordt voor een reeks basisprincipes met betrekking tot de wederzijdse verwachtingen en de voorwaarden voor deelname aan het UiTPASprogramma voor de organisatoren en verenigingen verbonden aan UiTPAS Kempen.

Het traject wordt met veel enthousiasme verdergezet en zo komt de uitrol van de UiTPAS in Neteland elke dag een stap dichterbij.

Neteland

Neteland is een samenwerkingsverband van vijf gemeenten: Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar. Ze vormden al lang een politiezone en werken heel verregaand samen, ondertussen al op 44 thema's. Die thema's zijn geclusterd in vijf grote domeinen: vrije tijd, integrale veiligheid, welzijn & zorg, ruimte & omgeving en strategie & organisatie.

Het blijft niet enkel een bestuurlijk verhaal maar er is ook een systematische samenwerking met VOKA/Unizo, een scholenplatform met de directies van alle scholen daarin, een zonale mobiliteitsraad, een STEM-partnerschap, enzovoort.

Meer informatie: www.regioneteland.be