U bent hier

Neteland krijgt met Europese steun over zes jaar een groot Netewoud van 2.500 ha groot

Neteland
19.07.2013 - 06.30u
Door: Peter Caers

De Europese Commissie heeft het Life+ project Grote Netewoud van Natuurpunt goedgekeurd. Dankzij die beslissing kan Natuurpunt een belangrijke stap voorwaarts zetten in de realisatie van een groot wild broekbos in de Grote Netevallei. Bezoekers zullen er op een nieuwe manier kunnen genieten van het bijzonder natuurgebied.     

Broekbos van Europees belang

In het hart van de kempen, tussen Balen, Meerhout, Geel en Mol, slingeren de Grote Nete en haar zijrivieren door het landschap. Je kan er op ontdekking gaan in bloemrijke graslanden, moerassen en venen, heide en landduinen en je kan er verdwalen in enorme, uitgestrekte bossen. In de loop van de jaren is de natuur er flink hersteld en zijn er heel wat prachtige natuurgebieden ontstaan. Zo is bij Natuurpunt de droom gegroeid om al die natuurgebieden bij elkaar te brengen onder één naam: het Grote Netewoud. 

En die droom zal realiteit kunnen worden dankzij de financiële steun die verbonden is aan de Europese goedkeuring van het Life+ project Grote Netewoud. Het gebied zal plaats bieden aan natuur en beleving, aan mensen, dieren en planten. Nu al krijg je hier en daar het gevoel dat je in de wildernis bent. Dat wordt na de uitvoering van het project nog beter. 

De Grote Netevallei maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk van Europese topnatuurgebieden. Vooral de broekbossen in de vallei zijn van internationaal belang. Doordat ze decennialang ongestoord konden ontwikkelen vind je er nu natuurlijke valleibossen die in heel West-Europa bijzonder zeldzaam zijn. Het Grote Netewoud is zelfs tot ver buiten onze landsgrenzen bekend om zijn uitzonderlijke rijkdom aan planten, mossen en korstmossen.
 
Maar ook dieren zullen welvaren bij de grote natuurgebieden. Die zijn aantrekkelijk voor bevers, otters of zwarte ooievaars. Zo komt er zelfs een beetje wildernis in  de kempen.  Wilde natuur op mensenmaat  Uiteraard heeft Natuurpunt niet alleen oog voor het herstel van de Europese topnatuur. In het nieuwe Life+ project zijn er heel wat acties voorzien om de uitzonderlijke natuur in het Grote Netewoud te komen ontdekken. 

De mogelijkheden voor wandelaars zijn er legio. Stel je voor: een trektocht door moerassen en bossen, wandelen op een houten brug die zich tussen de bomen slingert, met een bootje naar de andere oever varen. En na de trektocht? Een streekgerecht en overnachting, vlak aan het Grote Netewoud. De hele regio zal daarvan profiteren.     

Dankzij Life realiseren we Europese doelstellingen 

Natuurpunt wil met enthousiasme verder werken aan het herstel van kwetsbare natuur en het behoud van zeldzame planten en dieren in Vlaanderen. Daarom diende het twee voorstellen voor Life-projecten in. Life+ is het Europese instrument dat projecten financiert die het Natura 2000-netwerk van topnatuurgebieden verbeteren. Dankzij de goedkeuring halen we Europese middelen naar Vlaanderen én realiseren we de Europese natuurdoelstellingen. 

Natuurpunt is koploper in Europa 

Met de goedkeuring van Life+Grote Netewoud is Natuurpunt niet aan zijn proefstuk toe. Integendeel, het Life-project is het 27ste van de vereniging. Daarmee is Natuurpunt de absolute koploper in Europa. Dit jaar ontving het voor de derde maal een best Life-Nature Award voor zijn Life-project in het Limburgse Dommeldal, eveneens een record. 

Op www.natuurpunt.be/life vind je een overzicht van de behaalde resulaten van de projecten. Hierdoor maakt Natuurpunt hét verschil voor het herstel en het behoud van Europese natuur en biodiversiteit in Vlaanderen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto