Zo'n 7 maanden nadat het project SAMEN is opgestart, blijkt dat criminaliteit- en overlastcijfers gedaald zijn. Parket OM en politie kunnen nu al opvallend positieve cijfers voorleggen. Nu start ook het traject voor het gerecht.

Het Samenwerkingsverband Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar), politie Neteland en het parket van Antwerpen lanceerden in september vorig jaar het project SAMEN.

SAMEN staat voor Snel, Alternatief, Maatwerk, Efficiënt & Effectief en Nabij en wil kleine, lokale criminaliteit en overlast op een snelle manier op maat van de daders aanpakken. Die werkwijze valt uiteen in een pre-gerechtelijk en een gerechtelijk luik. Het eerste deel start nu op, het tweede deel is al enkele maanden aan het rollen.

'Hierbij konden we lessen trekken uit een gelijkaardig project in de zone Mechelen-Willebroek, dat een jaar eerder was gestart', zegt Procureur des Konings Franky De Keyzer.

'Het doel blijft om de veiligheid in de samenleving te verhogen door zoveel mogelijk preventief te werken en zo te zorgen dat kwetsbare personen niet in de criminaliteit afglijden.

Het is al langer duidelijk dat parket en politie niet alle samenlevingsproblemen kunnen oplossen. Maar als preventie faalt, zorgt Samen voor een lik-op-stukbeleid, waarbij we de daders ook heel nauw bij het gerechtelijke traject betrekken.

Bovendien gebeurt die aanpak veel sneller dan bij een klassiek traject voor de rechtbank, waarbij we zoveel mogelijk inzetten op alternatieve straffen en het voorkomen van recidive.'

'Hogere ophelderingsgraad'

Het Samen-team van politie Neteland screent alle criminele dossiers om te checken welke in aanmerking komen voor de aparte aanpak.

Dirk Van Peer, wnd. korpschef Neteland : 'Daarmee volgen we het gefaseerde Samen-traject waarbij de menselijke component, de mens achter de feiten, heel belangrijk is. In plaats van één of twee jaar in een klassieke procedure doen we nu nog maar één of twee maanden over een dossier.  We hebben nu ook 2 extra medewerkers aangenomen.'

Van de 116 geselecteerde dossiers in de voorbije maanden bleken er 76 vervolgbaar, waarbij voor 43 verdachten al een eindbeslissing is genomen.

'De menselijke SAMEN-aanpak zorgt ook voor meer bekentenissen met een opvallend  hogere ophelderingsgraad. De werkwijze gaat veel sneller, terwijl de behandeling echt op maat is van de dader.'

Voor onze politiemensen in the field doet het deugd dat er zichtbaar iets met hun werk wordt gedaan en dat daders snel worden aangepakt. Maar ook in het pre-gerechtelijke luik hebben zij een belangrijke signaalfunctie.'

In dat onderdeel van SAMEN moeten de 5 lokale besturen nu het echte pionierswerk leveren. Want het doel is om via een samenwerking met tal van partners preventief in te grijpen, nog vóór iemand (nieuwe) criminele feiten pleegt.'  (pol) Foto NNieuws.