Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Neteland werkt aan gezonde scholen : 'Betere gezondheid voor elk kind in Neteland' - samen 8.790 leerlingen uit 28 basisscholen

Neteland Gezonde Scholen

Het voorbije jaar werkte het scholenplatform Neteland rond het thema “gezonde scholen”. 'We kregen in het voorjaar een toelichting van Laura Vandeweghe (Vlaams Instituut Gezond Leven)', zegt Lieven Janssens, burgemeester Vorselaar.

'Kinderen die gezond eten en bewegen zijn gezonder: zowel fysiek als mentaal. Dit heeft impact op het leren. Scholen kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Nadien gebeurde een bevraging bij alle 28 basisscholen uit de regio Neteland. De resultaten werden toegelicht op het netwerkmoment van het scholenplatform op 2 juni 2022 in Grobbendonk. Alle basisscholen van Neteland gaven aan mee te willen werken aan een sterk gezondheidsbeleid. Super fijn want zo kunnen we kinderen uit onze regio een gezondere toekomst bieden.

Met veel enthousiasme ging een werkgroep aan de slag die dit pilootproject in goede banen heeft geleid. Daarin zit niet alleen het Vlaams Instituut Gezond Leven en de 5 gemeenten van Neteland maar ook LOGO Kempen, PIDPA en water-doe-centrum Hidrodoe én AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders.

Doel is om alle scholen te laten evolueren naar een “gezonde school”. Dat kost tijd. We focussen voor de start op het drankenbeleid. Hierbij gebruiken we de aanbevelingen van “Gezond Leven” waarbij er zowel aan een aanmoedigingsbeleid is (promotie kraanwaterscholen, gratis water aanbieden) als een verbodsbeleid (geen gesuikerde dranken) wordt gewerkt.

Op 22 september 2022 stelden we in het scholenplatform Neteland het plan van aanpak voor. Dat hield in dat we stapsgewijs werken en gezondheid in de brede zin van het woord willen promoten:

(1) inzetten op gezonde drank (kraanwater op school in samenwerking met AquaFlanders, gebruik & promotie van kraanwater)
(2) inzetten op gezonde tussendoortjes en educatie over gezonde voeding
(3) nadien inzetten andere gezondheidsthema’s zoals beweging op school en mentale gezondheid

8.790 leerlingen betrokken

'Samen vormen we een coalitie voor een sterk en moedig gezondheidsbeleid: alle 28 basisscholen uit Neteland doen mee (breed draagvlak, 8.790 leerlingen betrokken!) en de gemeenten kunnen dat mee promoten (communicatie). Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakt van de regio Neteland een pilootproject en ondersteunt met alle expertise.

Vandaag ondertekenen alle directies en burgemeesters een engagementsverklaring “samen werken aan gezonde scholen in Neteland” ondertekenen. Dat gebeurt in belevingscentrum Hidrodoe in Herentals waar de vernieuwde belevingsruimte “Watermaker” officieel werd geopend.

De renovatie van de “Watermaker” is een mooi voorbeeld van upcycling en samenwerking. Voor het eerst werden bestaande exhibits herbruikt en gerecycleerd voor deze nieuwe tentoonstelling.

De scholen die aan alle voorwaarden voldoen van kraanwaterschool, krijgen een heleboel educatief materiaal, een label, banner en posters, een gratis nazicht van de waterkwaliteit door PIDPA en een leuke promotieactie via Neteland & AquaFlanders.

En ook voor de leerlingen was er nog een leuk iets aan verbonden: Herman Verbruggen (Marcske van de Kampioenen) was aanwezig als boegbeeld van de Kraanwatercampagne van AquaFlanders. Hij beloonde ook één school uit elke gemeente van Neteland die creatief uit de hoek kwamen omtrent het thema van kraanwaterscholen.

Het 1e leerjaar Klim-Op Bouwel (Grobbendonk), L4 Ibis Freinetschool (Herentals), de 2e graad van BS ’t Klavertje (Herenthout), klas 4A van De Knipoog (Olen) en klas 3A van VBS Windekind (Vorselaar) kregen een “meet & greet” met Marcske en een gratis bezoek aan Hidrodoe.'

Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

Neteland Gezonde Scholen

Neteland Gezonde Scholen

Neteland Gezonde Scholen

Neteland Gezonde Scholen

Neteland Gezonde Scholen

Deel dit artikel