NIEUW op Nnieuws : Journalist Bart Obbels presenteert periodiek een spitse column 'Vanuit het Duivennest…', soms gedurfd vol emoties, vaak met een goed gevoel, een kritische kijk op onze regio Neteland Kempen. Mensen dichtbij ons.  Vandaag 'Kempense tranen van geluk'.

Kempense tranen van geluk

'Zeg nu zelf, het lopende veldritseizoen was tot nu toe ronduit saai. Elke week dezelfde winnaar, tenminste als Mathieu van der Poel aan de start stond. Zo saai dat we het vertikten om nog te kijken.

Zonder Van der Poel en op een heerlijke omloop uit de oude doos, keken we wel naar het Belgisch kampioenschap in Kruibeke. En wat een wedstrijd of laat ons stellen, wat een duel tussen Wout van Aert en Toon Aerts.'

Sport kan mooi zijn

'Mijn moment suprême volgde nochtans na de wedstrijd. In een eerste reactie voor de camera werd Aerts overmeesterd door zijn emoties. Kempense tranen van geluk bolden over de wangen van de triomfator. Dat raakt een mens, ook mij.

Het deed me onmiddellijk terugdenken aan de zege van Edwig Van Hooydonck in 1989 toen hij op 22-jarige leeftijd na een splijtende demarrage op de Bosberg de Ronde van Vlaanderen won. De jonge snaak uit Wuustwezel stond vooraf op geen enkel favorietenlijstje.

Ook toen zag ik tranen van puur geluk en tranen die werden opgehoopt door pijn van de intense inspanningen tijdens de voorbereiding van het doel. Van Hooydonck fietste in de maanden vooraf drie keer per week in alle stilte de Muur en de Bosberg op. Het was hier dat de tranen van Van Hooydonck werden gevormd.

Tranen van pijn, dat tranen van geluk werden op het podium.

Bij Toon Aerts was dat niet anders. Vader Raf Aerts verwees naar een 'mental coach' die hem vanaf dit seizoen begeleidt, Toon naar zijn trainer en zoveel andere begeleiders.

Iedereen zal zijn steentje wel hebben bijgedragen, dat wel, maar die tranen verraadden de intense voorbereiding van de kempenzoon uit Rijkevorsel. Trainen, extra trainen in weer en wind, in je eentje en bij elke pijnscheut in de kuiten dromen van je eerste driekleur.

Nogmaals, sport kan mooi zijn en als de winnaar een voorbeeld is van Kempense eenvoud die zich niet schaamt om zijn tranen met iedereen te delen, groeit onze waardering alleen maar.

Quote van vader Aerts

Tot slot nog een quote van vader Aerts over zijn zoon: 'Toon is door de begeleiding van zijn 'mental coach' rustiger geworden. Hij relativeert alles veel meer. Hij zegt: 'Waarom ons druk maken als er aan de andere kant van de wereld niets anders is dan miserie terwijl hier alles perfect is.'

Juist Toon, en we gunnen het je van harte dat in Kruibeke alles perfect voor jou verliep.'

Bart OBBELS © / Nnieuws.