De Heylen Vastgoed Heistse Pijl ondergaat bij de 12e editie deze zomer heel wat nieuwigheden. Zo verhuist de profwedstrijd naar eind juni en krijgt ze er een dag voor recreanten bij. De wielerliefhebbers kunnen zo de Kempen verkennen.

Waar de Heistse Pijl de voorbije jaren telkens begin juni de renners het Kempense strijdperk instuurde, gebeurt dat dit jaar op zaterdag 22 juni. "Voor die wijziging zijn verschillende redenen", zegt organisator Jef Van den Bosch.

"Vorig jaar ondervonden we heel wat moeilijkheden om degelijke renners aan te trekken. Dat had te maken met het feit dat de wieleragenda in dat weekend overvol zat. Daarop hebben we overlegd met enkele wielerteams om te bekijken welke datum wel beter is. Daaruit kwam 22 juni naar voor."

Dat de Kempense koers daarmee een week voor het Belgisch Kampioenschap wielrennen valt, ervaren de teams als een voordeel. Het speciale parcours van de Heistse Pijl maakt het mogelijk om als voorbereiding nog eens goed door te koersen.

De verplaatsing legt de organisatie geen windeieren, want er is heel wat meer belangstelling vanwege de teams. Nieuw is ook dat Sporza gedurende anderhalf uur de rit live zal uitzenden. Wat niet wijzigt tegenover vorig jaar is de start op het Turnhoutse marktplein, om dan dwars door de regio naar Heist-op-den-Berg te rijden en daar nog een achttal plaatselijke rondes over de bekende berg af te leggen.

Het gevoel van een prof

Een tweede nieuwigheid moet het grote publiek aanspreken. Makelaar Heylen Vastgoed organiseert samen met het team van de Heistse Pijl daags na de koers een recreatief fietsevenement. "Wielertoeristen willen zich ook graag eens helemaal zoals een prof voelen en de koers op eigen houtje rijden", zegt koersdirecteur Dieter Clerx.

"Niet dat wij ons willen vergelijken met de Ronde van Vlaanderen, maar we willen hen met de nieuwe Heylen Vastgoed Classic wel die kans bieden. Het wordt een rit van zo'n 110 kilometer die in grote lijnen de Heistse Pijl volgt. De deelnemers kunnen vertrekken in Turnhout of in Heist-op-den-Berg, om dan naar het andere punt te rijden en via een andere route terug te keren."

Verkorte versie

Omdat niet iedereen 110 kilometer in de benen heeft, is er ook een verkorte versie van zowat 65 kilometer. "Daarbij is Herentals, dat precies halverwege ligt en ook als bevoorrading dienst doet voor de grote toertocht, het knooppunt.

Dat wil zeggen dat fietsers in Heist of in Turnhout kunnen vertrekken om tot Herentals te fietsen en dan terug te keren. Vanuit Herentals is er dan ook een vertrekpunt. We dromen ervan om recreanten het koersgevoel te geven door in een gesloten en afgeschermde groep van zo'n 200 wielrenners en met een karavaan de route te laten rijden. Maar het is nog niet zeker of we dit dit jaar kunnen realiseren", zegt Clerx.

Opbrengst naar goede doelen

Met deze nieuwe Classic hopen de organisatoren een grote schare fietsfanaten naar de regio te lokken. "Op die manier kunnen we hen laten zien hoe geweldig mooi de Kempen zijn om in te fietsen", zegt Jef Van den Bosch.

Deze toertocht is bovendien een sociaal initiatief, waarvan de opbrengst volledig naar twee goede doelen gaat. "Dat zijn twee Herentalse initiatieven met het Olivia Fund dat onderzoek naar kinderkanker steunt, en To Walk Again, waarvan het postrevalidatiecentrum zich in het AZ Herentals bevindt", zegt Kristof Smolders van Heylen Vastgoed.

De Heistse Pijl vergeet ook Michael Goolaerts niet, die vorig jaar in april overleed tijdens Parijs-Roubaix en wiens ouders op het parcours wonen. "Net als vorig jaar willen we ter ere van Michael een speciale prijs geven aan de strijdlustigste renner", zegt Van den Bosch. (pp)