Op zaterdag 8 juli wordt op een private weg ter hoogte van de Sint-Jansstraat 2 in Herentals een nieuw herdenkingskapelletje ingewijd. De nieuwe kapel vervangt het oude dat lange tijd 4 dodelijke oorlogsslachtoffers uit september 1944 herdacht. Het oude kapelletje verdween begin de jaren '60.

Op 19 september 1944 is er een granaat gevallen ter hoogte van café 'Sport'. Vier slachtoffers waren er toen te betreuren.

Ronny Neefs van het herdekingscomité: "Een vergeten stukje geschiedenis uit Herentals wordt herdacht. Op zaterdag 8 juli 2017 om 14.00u wordt er in de Sint-Jansstraat ter hoogte van n° 72 een Maria-kapelletje ingewijd. Een kapelletje met een heel symbolische waarde.

Op 19 september 1944 om 16.15 u , een paar dagen voor de bevrijding van Herentals , is er een granaat terechtgekomen naast café 'Sport' beter gekend als het café van '"Juul van de Paawel". De gevolgen waren dramatisch. Vier burgerlijke slachtoffers waren er toen te betreuren en er werden verschillende zwaargekwetsten afgevoerd naar het ziekenhuis. Vier dagen later werd Herentals bevrijd."

Tot begin jaren zestig

Ronny Neefs: "Na de bevrijding werd er door de bewoners van de St-Jansstraat geld verzameld om ter nagedachtenis een Maria-kapelletje te plaatsen. De eerste maanden was er elke dag een samenkomst van de buurtbewoners om even stil te staan bij deze dramatische gebeurtenis.

Het kapelletje heeft nog bestaan tot begin jaren zestig. Maar dan is het helaas verdwenen. Een symbool van een periode van bezetting en repressie, van 4 lange jaren bestond niet meer. Ook de slachtoffers van 19 september 1944,daar bleef nog slechts een vage herinnering.van over. In het jaar 2019 zal dit 75 jaar geleden zijn.

De mensen welke het toen hebben meegemaakt zijn niet met zoveel meer.

Daarom hebben de buurtbewoners van de Sint-Jansstraat en de NSB afdelingen van Herentals beslist om op zaterdag 8 juli 2017 om 14.00u een nieuw kapelletje in te zegenen. Op dezelfde plaats waar het is gebeurd.

Ter nagedachtenis niet alleen van hen die daar het leven hebben gelaten, maar ook als een blijvende zichtbare boodschap naar de jongeren toe.

Wij nodigen daarom iedereen uit om die dag met ons aanwezig te zijn."

Canada

In de jaren 50 kwam mevrouw Turnbull op bezoek naar de St-Jansstraat.
Mevr. Turnbull woonde in Canada en haar schoondochter is de genaamde Jeanne Mariën, dochter van Jules van de Paawel, uitbater herberg 'Sport'.

Ook moederke Janssens, grootmoeder van Jeanne Mariën en Julia Mariën, allebei dochters van Jules van de Paawel waren bij dat bezoek aanwezig.

Julia Mariën, een zuster van het jongste slachtoffertje van de granaatinslag van 19 september 1944 zal tijdens de herdenking eveneens aanwezig zijn.

Op de foto staat ook nog het kapelletje dat sinds begin jaren zestig helaas is verdwenen. 

Knap werk van het buurtcomité en de Herentalse afdelingen van NSB.