Fedasil heeft weer een lastenboek gepubliceerd voor collectieve opvang van asielzoekers. Het gemeentebestuur van Kasterlee vernam dat G4S Care opnieuw een offerte heeft ingediend voor de site van het voormalige hotel De Residentie in Lichtaart.

Begin januari heeft het gemeentebestuur aan de initiatiefnemers een aantal bemerkingen en bezorgdheden overgemaakt aan Corsendonkhotels en G4S Care. Ook de tekst van de petitie die buurtbewoners aan burgemeester Ward Kennes hadden bezorgd, is aan hen overgemaakt.

Een verschil met de vorige offerte (die uiteindelijk niet doorging), is dat G4S Care nu naast 200 algemene opvangplaatsen ook 50 opvangplaatsen voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers wil aanbieden. Voor deze specifieke doelgroep is een ruimere omkadering voorzien. De mogelijke komst van een groep minderjarigen zal vooral gevolgen hebben voor de scholen in de ruimere omgeving.

Zoals in alle vorige contacten heeft burgemeester Kennes bij de initiatiefnemers aangedrongen op het informeren van de buurtbewoners. Maar ook nu is bevestigd dat Fedasil en G4S Care niet mogen communiceren zolang er geen regeringsbeslissing is genomen. Dit neemt niet weg dat het gemeentebestuur de volgende weken noodgedwongen dan zelf een aantal initiatieven neemt.

Zo wordt op korte termijn de interne taskforce opnieuw bijeengeroepen, wordt begin februari een buurtinformatievergadering gepland en worden ook aparte overlegmomenten georganiseerd met middenveldorganisaties en het onderwijs.