Dit weekend werden er opnieuw 2 beveiligingsproblemen vastgesteld in Flash, een plugin van softwaremaker Adobe voor browsers. De nieuwe lekken leiden ertoe dat de discussie over de toekomst van Flash weer is opgelaaid.

De problemen maken het mogelijk om via de browser een virus, zogenoemde malware, op een computer te installeren. Websites kunnen Flash gebruiken om video's, animaties en advertenties te tonen.

De informatie is net als vorige week naar buiten gekomen via documenten die zijn gepubliceerd na de grote inbraak bij het Italiaanse bedrijf Hacking Team. Het eerdere lek werd vrij snel gedicht, voor de nieuwe problemen zijn nog geen oplossingen beschikbaar. Het advies is om tot die tijd Flash uit te schakelen. Dat kan op deze manier.

Er zit ook een lek in Java, een ander softwareplatform voor onder meer browsers. Van de gebreken in Flash en Java is volgens technologiesite Arstechnica al gebruikgemaakt bij een cyberaanval op de NAVO.

De nieuwe lekken wakkeren de discussie aan over de toekomst van Flash. Er is al enkele jaren een alternatief beschikbaar, html5, dat experts beter vinden. Maar nog altijd werken veel websites met Flash, waardoor het draaien van de software voor veel mensen nog een verplichting is. (adobe)