Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt: Kepler-22b. De temperatuur zou er min of meer overeenkomen met die op de aarde, en er is ook water. Is er dan toch buitenaards leven ?




Een ontdekkingsreis naar de planeet is helaas niet meteen aan de orde: ze is 600 lichtjaren van hier verwijderd.

De planeet bevindt zich buiten ons zonnestelsel. 600 lichtjaren, dat is bijna 6 miljoen keer een miljard kilometer. Een Space Shuttle zou ongeveer 22 miljoen jaar nodig hebben om naar daar te reizen.

Kepler-22b bevindt zich in de zogenoemde "Goldilocks zone" (ook wel de Habitable Zone of "Bewoonbare Zone" genoemd; algemeen wordt aanvaard dat er in die zone vloeibaar water aanwezig kan zijn). Het is een plaats die heel moeilijk waarneembaar is.

De planeet is ontdekt door de ruimtevaartorganisatie Nasa met de telescoop Kepler, die zijn naam aan de planeet gaf. "We volgen al enkele jaren een bepaalde plek in de ruimte", legt de Britse astronoom Ian Ridpath uit. "Op die plaats wordt licht van honderdduizenden sterren waargenomen, maar er is drie keer op rij een verflauwing van het licht waargenomen." In dat geval gaat de Nasa ervan uit dat dit komt omdat er een planeet passeert.

Kepler-22b heeft haar eigen "zon"
De eerste voorzichtige vermoedens over de nieuwe planeet zijn veelbelovend: het zou er niet te warm zijn en niet te koud. Wetenschappers schatten de temperatuur op een aangename 22 graden Celsius. Ze draait rond een ster die de tweeling zou kunnen zijn van onze zon, en die zich ongeveer op dezelfde afstand bevindt.

Een jaarcyclus bestaat uit 290 dagen, iets wat ook in de buurt komt van de aarde. Buiten water zou er ook gesteente zijn. Toch twijfelen wetenschappers eraan of er leven mogelijk is. De planeet zou te groot zijn om leven mogelijk te maken.

Ze is ongeveer 2.4 keer zo groot als de aarde, en zou mogelijk meer lijken op een planeet als Neptunus. Die heeft een kern heeft van metaal en gesteente en bevat naast water ook veel gassen zoals methaan.

(belga)