U bent hier

Nieuw op 1 september: opslag voor half miljoen bedienden maar ook hogere banktarieven KBC

Neteland | Vlaanderen
01.09.2019 - 10.20u
Door: Herman Gezelle

Op 1 september verandert er weer heel wat. Zo krijgt een half miljoen bedienden opslag, kunnen werknemers straks steps, eenwielers en hoverboards kopen met hun ecocheques, verhoogt KBC zijn tarieven, en start de FOD Volksgezondheid met controles op het rookverbod in de wagen.

Opslag voor half miljoen bedienden

Bijna een half miljoen bedienden krijgen als gevolg van een sectorakkoord een koopkrachtverhoging van 1,1 procent. Dat geldt voor zowat 55.000 bedrijven en ruim 440.000 bedienden. Naast de loonsverhoging bestaat ook de optie van een omzetting in een evenwaardig voordeel, zoals bijvoorbeeld (extra) maaltijdcheques. Voor eind september moet daarover wel een bedrijfsakkoord afgesloten worden. In bedrijven zonder syndicale afvaardiging moeten de werkgevers voor eind september geïnformeerd worden over een eventuele omzetting.

Werknemers kunnen steps, eenwielers en hoverboards kopen met ecocheques

Werknemers kunnen straks ook steps, eenwielers en hoverboards kopen met hun ecocheques, op voorwaarde dat die geen motor of een elektrische motor hebben. De lijst met producten die met ecocheques gekocht kunnen worden, werd aangevuld naar aanleiding van de invoering van het mobiliteitsbudget. Dat laat toe dat werknemers een geldsom vrij kunnen verdelen over verschillende vervoersmiddelen zodat ze vlotter en milieubewuster op het werk raken.

KBC verhoogt tarieven

Sommige bankdiensten worden straks aanzienlijk duurder bij KBC. De bank verhoogt de maandelijkse bijdrage voor zijn populairste rekeningpakket met 25 procent: de KBC-Plusrekening zal niet langer 2 euro per maand maar wel 2,5 euro per maand kosten. Volgens KBC kiest momenteel bijna 80 procent van de klanten voor die formule.

De bijdrage voor de KBC-Zichtrekening gaat van 1,25 euro naar 1,75 euro. Bij die rekening blijven de manuele verrichtingen gratis voor 65-plussers en mindervaliden.

De KBC-Basisrekening blijft een gratis alternatief, maar bepaalde niet-inbegrepen verrichtingen worden in die formule een pak duurder. Geld afhalen aan een automaat van een andere bank wordt bijvoorbeeld meer dan dubbel zo duur: van 0,20 euro naar 0,50 euro.

FOD Volksgezondheid start met controles op rookverbod in de wagen

De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid gaat starten met controles op de naleving van het rookverbod in de wagen in aanwezigheid van kinderen jonger dan 16 jaar. Die wetswijziging werd eind april goedgekeurd in de Kamer, en is op maandag 18 augustus in werking getreden.

De inspecteurs zijn niet bevoegd om te controleren in het verkeer, dus zullen ze zich opstellen op plekken waar volwassenen met hun kinderen naartoe komen met de wagen. “Ik heb aan alle controleurs gevraagd om toe te zien op het rookverbod in de wagen vanaf 1 september”, aldus Van den Meerssche, die daarbij denkt aan plekken als pretparken, scholen, crèches en supermarkten op woensdagnamiddag. (belga)

imageMeer nieuws

Fietsrapport levert voor Nijlen 11e plaats op

Fietsrapport levert voor Nijlen 11e plaats op
Nijlen regio 04.06.2020 - 07.47u

'Bedankt Kastelse helden'

'Bedankt Kastelse helden'
Kasterlee 03.06.2020 - 19.35u

Horeca Vlaanderen: "Tevreden over versoepeling, want meer dan verwacht"

 Horeca Vlaanderen: "Tevreden over versoepeling, want meer dan verwacht"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 03.06.2020 - 18.20u

Sauna-uitbaters: "Wij blijven als sauna-uitbaters in de kou staan"

 Sauna-uitbaters: "Wij blijven als sauna-uitbaters in de kou staan"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 03.06.2020 - 18.11u

Persoonlijke bubbel tot 10 mensen en horeca open op 8 juni, grenzen open op 15 juni

Persoonlijke bubbel tot 10 mensen en horeca open op 8 juni, grenzen open op 15 juni
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 03.06.2020 - 17.24u

Werken nieuwe afslagstrook aan rotonde Lille

Werken nieuwe afslagstrook aan rotonde Lille
Lille | Turnhout regio 03.06.2020 - 17.20u

Heistse zondagmarkt heropent in aangepaste vorm

Heistse zondagmarkt heropent in aangepaste vorm
Heist op den Berg 03.06.2020 - 17.11u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto