U bent hier

Nieuw openbaar onderzoek voor verhuis Moskee Ayasofya naar Borgerhoutsendijk Mol

Mol
13.07.2021 - 16.04u
Door: Herman Gezelle

Van 15 juli tot 13 augustus loopt een openbaar onderzoek naar de komst van Moskee Ayasofya naar de Borgerhoutsendijk.

Het moskeebestuur diende een nieuw aanvraagdossier in, nadat het vorige dossier in oktober vorig jaar werd ingetrokken. Het nieuwe dossier omvat nu zowel de functiewijziging, de vereiste verbouwingen als de buitenaanleg.

De moskee zette na overleg met het gemeentebestuur op eigen initiatief de procedure stop en creëerde zo voor zichzelf een nieuwe kans om een volledig dossier uit te werken en in te dienen.

Voor dit nieuwe aanvraagdossier organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek organiseren zodat iedereen de kans krijgt om de plannen in te kijken en eventueel opmerkingen te formuleren.

Geen fundamentele bezwaren

De brede consultatieronde voor de eerder stopgezette procedure leverde geen fundamentele bezwaren op tegen de komst van een moskee op deze locatie, met name de oude bedrijfsgebouwen van Tricots Altribo op de hoek van de Borgerhoutsendijk met de Beekstraat.

Wel hebben enkele bewoners uit de onmiddellijke omgeving hun bezorgdheden geuit omtrent het parkeren en de verkeersveiligheid in de buurt. De moskee voorziet de nodige investeringen voor parkeerplaatsen op het eigen terrein. Dit werd in de nieuwe vergunningsaanvraag verder uitgewerkt.

Nieuw aanvraagdossier

De aanvraag omvat een functiewijziging van magazijn naar moskee. Om dit te realiseren met voldoende garanties voor brandveiligheid en stabiliteit, zijn verschillende verbouwingswerken vereist.

Zo wordt de verdieping structureel verstevigd, zodat meer bezoekers in de gebedsruimte kunnen plaatsnemen. Een ander element omvat het creëren van extra sanitaire ruimte voor bezoekers. Aan de zijde van de binnentuin voorzien de plannen een overdekt terras van 107m².

Langs de rechter zijgevel voorzien de plannen de aanleg van 11 parkeerplaatsen, waarvan drie parkeerplaatsen voor mensen met een beperking.

Op het perceel langs de Beekstraat legt het moskeebestuur een parking aan in waterdoorlatende materialen voor 32 parkeerplaatsen. De oude constructies op dit terrein worden afgebroken.

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek naar dit dossier loopt van 15 juli tot en met 13 augustus 2021. Tijdens het openbaar onderzoek kan je enkele dossierstukken eenvoudig online raadplegen via www.omgevingsloket.be (zoek op dossiernummer OMV_2021095190).

Het volledige dossier, behoudens auteursrechtelijk beschermde plannen, kan digitaal opgevraagd worden bij de dienst omgeving. De auteursrechtelijk beschermde plannen zijn enkel digitaal beschikbaar mits voorafgaande toestemming van de architect en/of aanvrager.

Indien het niet mogelijk is om deze plannen digitaal te bezorgen, kan je ze steeds na afspraak komen inkijken bij de dienst omgeving in 't Getouw, Molenhoekstraat 2.

Wie wenst, kan in deze periode een gemotiveerd bezwaarschrift indienen:

· Tegen ontvangstbewijs afgeven aan de informatie- en onthaalbalie in 't Getouw.

· Per post richten aan het college van burgemeester en schepenen, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol. Vermeld op je bezwaarschrift het referentienummer OMV_2021095190 of referentie gemeente 2021/310.

· Per mail - met geactiveerde ontvangstbevestiging - naar ro@gemeentemol.be.

Na afloop van het openbaar onderzoek evalueert het gemeentebestuur eventuele bezwaarschriften en maakt het een eigen analyse van het ingediende bouwdossier. Finaal beslist het college van burgemeester en schepenen over het al dan niet verlenen van een omgevingsvergunning.

Waarom verhuis?

De oude locatie in de Molenstraat – tegenover de bibliotheek – was te klein en voldeed niet langer. De moskee was hier vele jaren gevestigd. De moskee streeft naar een goed nabuurschap met alle omwonenden. Dit lukte de afgelopen 40 jaar bijzonder goed in de Molenstraat. Het moskeebestuur wil deze aanpak verderzetten op de nieuwe locatie.'

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Vanaf donderdag onderhoudswerken op ring Lier (R16)

Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.14u

Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel

 Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel
Kempen regio | Turnhout regio 27.06.2022 - 14.40u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto