Janssen Pharmaceutica NV, onderdeel van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, heeft vandaag aangekondigd dat het België heeft gekozen als locatie voor de bouw van het eerste productiecentrum voor celtherapie van het bedrijf in Europa.

Het productiecentrum zal gevestigd worden in het Tech Lane Ghent Science Park in Gent. De faciliteiten worden ontwikkeld in samenwerking met Legend Biotech Inc. De bouw zal dit jaar starten. Verwacht wordt dat het productiecentrum in 2023 operationeel zal zijn.

Celtherapie voor de behandeling van kanker

Celtherapie biedt een nieuwe benadering om kanker te behandelen door gebruik te maken van het eigen immuunsysteem van de patiënt. 'Chimeric Antigen Receptor' T-cel (CAR-T) therapie is een specifieke vorm van celtherapie waarbij CAR-T-cellen worden ontwikkeld om kankercellen die een specifiek antigen tot expressie brengen te vernietigen.

CAR-T-celtherapie is een gepersonaliseerde therapeutische behandeling voor een individuele patiënt die gebaseerd is op het verzamelen van bloedcellen van die patiënt.

"Deze boeiende ontwikkeling is een belangrijke mijlpaal in het engagement van Janssen om innovatieve geneesmiddelen naar patiënten te brengen", zegt Kris Sterkens, Company Group Chairman, Janssen EMEA, Janssen Pharmaceutica NV. "Deze belangrijke investering toont onze voortdurende inzet op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en productie in België en Europa."

België, pharma valley in Europa

Sinds jaren wordt België beschouwd als een biofarma hub van wereldklasse met één van de meest toonaangevende clusters voor cel- en gentherapie in Europa.

Met meer dan 5.000 medewerkers, waaronder meer dan 2.400 wetenschappers gevestigd op de Beerse Campus, en een jaarlijkse investering van €1,5 miljard in R&D speelt Janssen een voortrekkersrol in het life sciences-ecosyteem in België.

"De beslissing om het nieuwe Europese productiecentrum voor celtherapie in België te bouwen getuigt van het unieke lokale life sciences-ecosysteem dat wereldwijd nog steeds hoog aangeschreven staat ", zegt Sonja Willems, Managing Director, Janssen-Cilag NV.

"De ontwikkeling en productie van transformationele therapieën zoals CAR-T-celtherapie vereisen grote innovatiekracht en sterke samenwerking. Door voor België te kiezen, hopen we verder te bouwen op de expertise van Janssen op het gebied van wetenschap en productie, evenals op de beschikbaarheid van lokale kennis, infrastructuur en talent."

Het project was mogelijk dankzij de steun en medewerking van lokale, provinciale, regionale, nationale en Europese overheden, organisaties, en academische en industriële partners.

"We mogen trots zijn dat ons land de thuisbasis wordt van de eerste productiesite voor celtherapie in Europa. Het bewijst dat we toptalent hebben dat topinvesteringen mogelijk maakt.

De regering zal zich dan ook blijven inzetten om innovatieve bedrijven zoals J&J kansen te geven om te blijven groeien en innoveren", zegt Eerste Minister Alexander De Croo.

"De belangrijkste grondstof in Vlaanderen zijn onze brains. Daarom zetten we met ons relanceplan volop in op technologische innovatie. Biotech is één van onze paradepaardjes.

Daarom ben ik zo blij dat Vlaanderen de eerste productiesite voor celtherapie in Europa krijgt. Dit doet onze regio internationaal stralen", zegt Minister-president van de Vlaamse Regering Jan Jambon.

"Als Vlaams minister van Economie en Innovatie ben ik enorm fier dat de keuze voor de nieuwe productiesite Gent en Vlaanderen is geworden. Het versterkt Vlaanderen alvast op internationaal vlak als biotech- en farmaceutische hub na jarenlange investeringen in bijvoorbeeld het VIB, en het sluit ook aan bij de ambitie en de extra middelen die we nu met Vlaanderen vrijmaken in het relanceplan voor het innovatie-impulsprogramma Health.

Als Vlaams minister van Werk ben ik ook blij dat er hierdoor ook extra jobs zullen gecreëerd worden", zegt Vlaams viceminister-president en minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.