U bent hier

Nieuw schepencollege Herentals wil 'parkeervrije markt' : Peter Bellens (CD&V) toch schepen, erg krappe meerderheid

Herentals
14.12.2018 - 12.59u
Door: Herman Gezelle

De nieuwe coalitie tussen CD&V en N-VA heeft zich vanmiddag  voorgesteld in café De Welkom. Mien Van Olmen (CD&V) wordt burgemeester en Yoleen Van Camp (N-VA) eerste schepen. Jan Michielsen (CD&V) neemt zijn schepenfunctie voor 4 jaar op, waarna hij plaats maakt voor partijgenoot Bart Michiels. 

'Ik geef na 4 jaar de fakkel door aan de jeugd, op m'n eigen initiatief', zegt schepen Jan Michielsen. 'We zien wel hoe het allemaal verloopt.'

Bart Michiels gaat de gemeenteraad voorzitten. Ingrid Ryken verdwijnt na 12 jaar uit het schepencollege.

Het nieuwe college van burgemeester en schepenen bestaat uit Mien Van Olmen (CD&V, burgemeester, algemeen beleid en burgerparticipatie), Yoleen Van Camp (N-VA, middenstand en sport), Jan Michielsen (CD&V, cultuur, onderwijs en jumelages – na vier jaar opgevolgd door Bart Michiels), Pascal Van Nueten (N-VA, ruimtelijke ordening en openbare werken), Patrik De Cat (CD&V, financiën), Stefan Verraedt (N-VA, toerisme en milieu) en Peter Bellens (CD&V, sociale zaken; gewezen gedeputeerde). 

De coalitie heeft een erg krappe meerderheid : 15 op 29 zetels.

'Parkeervrije Markt, ondergondse parking, participatie'

'Onze nieuwe bestuursploeg is samengesteld uit sterke mensen met veel ervaring in politiek, onderwijs en ondernemen', zegt nieuwe burgemeester Mien Van Olmen. “We hebben een beleidsprogramma uitgewerkt waarin participatie en inspraak de rode draad vormen. Het is echt onze bedoeling de burger zoveel mogelijk bij dossiers te betrekken en hen daarin eerst te raadplegen.

Naast die participatie zet het bestuur ook in op toegankelijke zorg voor iedereen, de ontwikkeling van het binnengebied achter 't Hof tot een modern stadsdeel waar ook plaats is voor woningen en een grote ondergrondse parking.

Daardoor kan de Grote Markt later volledig parkeervrij worden gemaakt. Zwakke weggebruikers staan voortaan bij dossiers voor wegen centraal,' besluit Mien Van Olmen.

Uitslag verkiezingen : 'Installatie van nieuwe schepencollege en gemeenteraad kan nog niet plaatsvinden'

De zitting van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over de kwestie rond de mogelijke overschrijding van de verkiezingsuitgaven (kieswet) door N-VA Herentals is gepland op 3 januari.

Dit onderzoek heeft tot gevolg dat de verkiezingen in Herentals voorlopig niet geldig verklaard kunnen worden, en dat de installatie van de nieuwe gemeenteraad en schepencollege niet kan plaatsvinden.

De 'partners' nemen een afwachtende houding aan. Toch mag Mien Van Olmen komende vrijdag bij gouverneur Cathy Berx langs om de eed als burgemeester af te leggen. “Er was even juridische onduidelijkheid, maar uiteindelijk blijkt het ene geen belemmering voor het andere”, zegt Van Olmen.

Wordt vervolgd.

Foto : Patrik De Cat, Jan Michielsen, Yoleen Van Camp, Mien Van Olmen, Stefan Verraedt, Pascal Van Nueten en Peter Bellens. Bart Michiels ontbreekt.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto