Het nieuwe kinderbijslagsysteem kan grote financiële gevolgen hebben. Sommige gezinnen zullen tot 10.000'en euro's minder krijgen. De studiedienst van de Gezinsbond maakte de berekeningen, op vraag van "Terzake".

Vlaams minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) verdedigt het systeem en wijst op de sociale correcties.

Alle kinderen die vanaf 1 april worden verwekt en dus 9 maanden later geboren worden, in januari 2019, zullen onder het nieuwe kinderbijslagsysteem vallen.

In de huidige kindergeldregeling krijgt u per kind meer geld. Voor het eerste kind krijgt u 92 euro, voor het tweede kind 170 euro en zo loopt dat voort op. Bovendien krijgt u naarmate de kinderen ouder worden meer geld.

Vanaf 2019 verandert de hele regeling.

Dan krijgt u een vast bedrag per kind: 160 euro per maand. De nieuwe regeling zal voordeliger zijn voor gezinnen met 1 kind. Want het eerste kind krijgt meer geld dan in de oude regeling.

En over een periode van 22 jaar gaat het over meer dan 13.000 euro.

Wie vanaf 2019 een groot gezin wil, zal minder geld krijgen van de overheid dan vroeger. In de simulatie van de Gezinsbond krijgt een gezin met 4 kinderen in het slechtste geval 65.000 euro minder in de nieuwe regeling.

Combinatiegezinnen

Er is nog een categorie die minder zal krijgen door de nieuwe regeling: gezinnen die nu al een kind hebben en er nog één bijkrijgen vanaf 2019. Zij zullen het oude en nieuwe systeem van kinderbijslag combineren. We noemen ze hier de combinatiegezinnen.

Een voorbeeld: wie vandaag al één kind heeft, krijgt het lage bedrag (92 euro) van de oude regeling. En voor het tweede kind dat vanaf 2019 geboren wordt, krijgen de ouders niet de 170 euro met leeftijdsbijslag uit het oude systeem, maar de 160 euro uit de nieuwe regeling. Eigenlijk krijgen ze een combinatie van twee lagere bedragen. In totaal zal het verschil oplopen tot 11.000 euro.

Wie vandaag al één kind heeft en er vanaf 2019 nog twee bij krijgt zal door een combinatie van de systemen 45.000 euro minder krijgen. En dat loopt nog op voor een vierde kind: dan zal die in totaal 78.000 euro minder krijgen.
Hoge bedragen

"Dat die bedragen zo hoog zijn, komt doordat we over de hele jeugd van een kind (tot 22 jaar) kijken. Bovendien voorziet de nieuwe regeling geen leeftijdsbijslagen", zegt Yves Coemans van de Gezinsbond. "Kinderen worden duurder naarmate ze ouder zijn. In de oude regeling krijgen ze op 6, 12 en 18 jaar een leeftijdsbijslag. In de nieuwe regeling niet. De regering heeft geen geld voorzien om die gezinnen te compenseren. Volgens onze ruwe schatting gaat het volgend jaar alleen om 37.000 gezinnen." (VRTNWS)