U bent hier

Nieuw toeristisch aanbod in landschapspark de Merode n.a.v. 900 jaar norbertijnen

Neteland
29.04.2021 - 09.46u
Door: Lex Verellen

Vanaf 1 mei zet landschapspark de Merode vzw een belangrijke verjaardag in de kijker, m.n. de stichting van de norbertijnorde 900 jaar geleden.

Vanuit de abdijen van Averbode en Tongerlo drukken de norbertijnen al sinds de 12de eeuw mee hun stempel op de ontwikkeling van het landschapspark, dat zich uitstrekt over 9 gemeenten (Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo) in 3 provincies (Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg).

De eerste realisatie is een nieuwe fiets- en wandelbrochure doorheen de prachtige natuur en langs tal van erfgoedparels in het landschapspark. Later volgen nog veel meer activiteiten, waaronder een reizende tentoonstelling.

De nieuwe website www.norbertijnenindemerode.be biedt steeds een up-to-date-overzicht. Na een val van zijn paard bij een blikseminslag kreeg Norbertus van Gennep een visioen, vertelt de legende.

Hij ging in het klooster en werd tot priester gewijd, waarna hij als een zwervend prediker begon rond te trekken. In 1120 stichtte hij een eerste klooster stichtte in Prémontré (Frankrijk). Vandaaruit verspreidde de orde van de norbertijnen zich, tot ver buiten Europa zelfs.

De abdij van Tongerlo werd gesticht in 1130, Averbode volgde in 1134. “Door de eeuwen heen hebben de norbertijnen mee hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van het landschapspark de Merode, op de natuur en het erfgoed maar ook op het maatschappelijk weefsel, en dat tot op de dag van vandaag.

De 900ste verjaardag van de orde is een prima gelegenheid om dat verhaal te vertellen aan wie deze streek bezoekt én aan onze eigen inwoners,” onderstreept Kathleen Helsen, voorzitter van vzw landschapspark de Merode.

“We doen dat met een uitgebreid toeristisch en cultureel programma.” Gratis kilometerslang fiets- en wandelplezier Om te beginnen is er een nagelnieuwe fiets- en wandelbrochure. Die bundelt 8 fietsroutes en 13 wandelroutes, samen goed voor meer dan 120 km wandelplezier en bijna 440 km op de trappers.

Allen leiden ze door de imposante natuur en langs het fraaie erfgoed in het Merodegebied: “Het meest opvallend zijn natuurlijk de 2 abdijen en de vele kerken,” vertelt Helsen nog.

“Maar er zijn ook heel wat minder bekende erfgoedparels: kleine kapelletjes, indrukwekkende molens, prachtige pastorieën, oude hoeves en schuren,… Allemaal getuigen ze over de invloed van de norbertijnen op het leven van alledag.

Even historisch zijn de eeuwenoude naald- en loofbossen, de uitgestrekte heidegebieden langs eindeloze paden door akkers, rivieren, moerassen en broeken. Landschapspark de Merode weerspiegelt de rust en de stilte van de abdijen onder de blote hemel.”

De brochures zijn vanaf 1 mei gratis te bekomen in de toeristische infokantoren in de 9 Merode-gemeenten, in de abdijen van Averbode en Tongerlo en op verschillende andere plaatsen in de regio.

Alle info op één overzichtelijke website Je kan de nieuwe fiets- en wandelroutes ook gratis downloaden vanop een gloednieuwe website, die speciaal voor deze verjaardag in het leven werd geroepen (www.norbertijnenindemerode.be) of je kan de website bij het wandelen of fietsen bij de hand houden.

Hij wijst je op tal van bezienswaardigheden onderweg, mét een woordje uitleg uiteraard. Tientallen leuke weetjes, doorspekt met verhalen en legendes uit de streek, maken van elke tocht een sportieve én een leerzame ervaring.

Boeiend, divers en altijd verrassend, net als het landschapspark zelf. Nog meer feestelijkheden Velen zetten mee hun schouders onder het feestjaar in landschapspark de Merode: lokale besturen, culturele partners, erfgoedorganisaties, plaatselijke verenigingen, ondernemers, enz.

De volgende maanden zal je een rijk aanbod zien groeien van zeer diverse activiteiten. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten zal er bijvoorbeeld een reizende tentoonstelling door de regio trekken.

Via klank en beeld krijgt de bezoeker er een impressie van de imposante norbertijnen-architectuur. Daarnaast mag je je ook nog verwachten aan begeleide stiltewandelingen, speciale fietszoektochten, abdijbezoeken, … tot zelfs een volledig norbertijnenarrangement.

Ook op culinair vlak kom je in landschapspark de Merode immers niets te kort, getuige de vele streekproducten en heerlijke abdijbieren. “Samenwerking is een fundamentele pijler van onze organisatie,” besluit voorzitter Kathleen Helsen.

“Al onze partners samen maken deze 900ste verjaardag tot een onvergetelijk feestjaar. We zijn in landschapspark de Merode trots op onze geschiedenis en onze rijkdommen: de fauna en flora, de landschappen, het erfgoed, de lekkernijen,…

Zo zijn ook de norbertijnen een onlosmakelijk deel van onze identiteit.” Een up-to-date overzicht van alle activiteiten in het feestjaar, aangevuld met historische achtergronden en praktische informatie vind je vanaf vandaag op www.norbertijnenindemerode.be.

 

imageMeer nieuws

Interesse voor werkbaarheidscheques stijgt

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 04.08.2021 - 12.53u

Drama voor de Cats! Late driepunter van Japan nekt de Belgen

Internationaal | Nationaal 04.08.2021 - 12.11u

10 bloedstalen bij omwonenden van 3M-fabriek vertonen ongezien hoge PFOS-waarden

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.08.2021 - 12.01u

VOC Neteland : 'Kattenvoer gezocht voor egels'

VOC Neteland : 'Kattenvoer gezocht voor egels'
Herenthout | Neteland 04.08.2021 - 11.21u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 04.08.2021 - 09.15u

Save De Dreef Picknick nu zondag

Save De Dreef Picknick nu zondag
Herentals 04.08.2021 - 08.02u

HC Artemis, voorzitter Els : 'Red Lions geven ook onze club positieve vibes'

HC Artemis, voorzitter Els : 'Red Lions geven ook onze club positieve vibes'
Herentals | Internationaal | Nationaal | Neteland 03.08.2021 - 19.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto