Woensdagavond stelde Unizo-Herentals in de foyer van  cc 't Schaliken haar nieuwe bestuursploeg voor.  Ondervoorzitter Chris Swinnen : 'Er blaast een nieuwe wind bij UNIZO-Herentals.  Onze ambitie blijft om Herentals op de kaart te zetten als ondernemersstad.  12 gemotiveerde ondernemers zetten zich belangeloos in voor de ondernemersbelangen in Herentals.  Door het organiseren van trainingen, hebben ze als doel de ondernemers uit de streek dichter bij mekaar te brengen, maar ook door regelmatig overleg met het stadsbestuur vlotter resultaten te kunnen boeken. Tevens zijn zij het aanspreekpunt van alle ondernemers.

Wat UNIZO-Herentals onderscheidt, is de segmentwerking. Per doelgroep zijn er twee contactpersonen. Er is de opdeling tussen Horeca, Vrije beroepen, diensten-KMO, middenstand, productie-KMO en kennisinstellingen & politiek. Op die manier is er meer dan ooit plaats voor kruisbestuiving, en is UNIZO-Herentals er voor àlle ondernemers.'

In een flitsende show, waarbij Bert Gabriëls zorgde voor de soms grappige noot, werd het bestuur voorgesteld. Kersvers nationaal UNIZO-voorzitter Karl Verlinden gaf zijn zege en tevens kwam schepen Jan Michielsen (CD&V) het ondernemersbeleid van de stad uit de doeken doen.

Schepen Jan Michielsen : actief beleid voeren om meer ondernemers aan te trekken

Schepen Jan Michielsen : 'We willen de economische sterkhouder en actieve stad met regionale uitstraling blijven. Herentals is een geografisch knooppunt van weg-, spoor- en waterwegen. We hebben alle troeven in handen om zowel extra inwoners aan te halen als om economisch verder te groeien. Een stijgend aantal inwoners betekent voor onze stad eveneens een nieuwe bron van inkomsten, waardoor we de belastingen constant kunnen houden.

We willen eveneens een actief beleid voeren om meer ondernemers aan te trekken, die op hun beurt voor meer werkgelegenheid zorgen. We zijn ook zoekende naar een systeem dat de belastingen billijker verdeeld tussen de bedrijven, zonder dat dit ten koste gaat van onze lokale handelaars.

Ik ben blij te lezen dat UNIZO-Herentals een meerwaarde wil bieden door trainingen en opleidingen aan te bieden. Hierbij zijn er kansen die we samen moeten grijpen en waarbij we onderwijs en ondernemen nauwer naar elkaar moeten brengen. Een bedrijf rendeert pas ten volle met competente werkgevers en –nemers.

Net als Unizo, willen wij ons inzetten voor alle ondernemingen, middenstand, KMO, industrie op het hele grondgebied.  Wat betreft KMO en industrie hebben we  vele industriezones waar we samen met IOK het bedrijventerreinmanagement voeren.

Ik geef enkele voorbeelden van onze plannen:

  • Het gezamenlijk industrieterrein met de buurgemeenten Herenthout en Grobbendonk: Wolfstee/Klein Gent. Hier loopt momenteel in samenwerking met IOK een project ter verfraaiing van de bermen met oog voor biodiversiteit. We zullen hier ook het kruispunt aan de Toekomstlaan herinrichten
  • We bestuderen momenteel samen met IOK hoe we het industrieterrein Hannekeshoek kunnen herstructureren.
  • We willen nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelen op de Geelseweg en op Dikberd-Vennen.
  • Met de nv Scheepvaart blijven we praten om Heirenbroek te ontwikkelen.

Ook wat betreft ons beleid naar de middenstand en lokale handelaars toe, is er reeds heel wat verwezenlijkt en zullen we samen met de verschillende stakeholders zoals de middenstandsvereniging Thals en Unizo nog veel verwezenlijken:

  • In samenwerking met de provincie en onze buurgemeenten Herenthout en Grobbendonk, waarmee we ook een intergemeentelijke samenwerking hebben op het vlak van industrie, is een detailhandelscoach aangesteld. Hij ondersteunt ons bij de uitwerking van het detailhandelsbeleid en zal een commercieel strategisch plan uitwerken.
  • Er is in maart van dit jaar een reflectiemoment geweest met de handelaars met betrekking tot de detailhandelsvisie.
  • We blijven de leegstand bestrijden en hebben in juni voor de eigenaars van leegstaande panden een infosessie gehouden. We werken hierbij ook samen met de academie voor beeldende kunst en je zal merken dat nu enkele etalages worden verfraaid door het cultuurcentrum
  • De eerste pop-up store werd geopend in de Zandstraat en zal, wegens enorm succes, heropenen op de dag van de klant, zaterdag 27 september.
  • Er is een zeer goede samenwerking in de middenstandsraad.
  • De samenwerking tussen de diensten Middenstand, Toerisme en Cultuur is geoptimaliseerd.
  • Met de dienst Communicatie zijn we een concept ‘City Marketing’ aan het uitwerken.
  • We hebben een parkeerplan uitgewerkt dat door elke handelaar kan worden verspreid. Vlakbij het handelskerncentrum op de Augustijnenlaan en Belgiëlaan kan er gratis worden geparkeerd.
  • Tegen einde 2015 zal het Loopke worden heraangelegd zodat een mooie verlichte fiets- en voetgangersverbinding ontstaat tussen het stadspark en de Zandstraat. Tegelijkertijd zullen de parkeerplaatsen achter ’t Hof fatsoenlijk worden heraangelegd en komen er 44 parkeerplaatsen bij. Daarna bekijken we hoe we de Grote Markt aantrekkelijker kunnen maken voor onze bezoekers.
  • In 2016 zullen we een ondernemerscoach aanstellen die voor de stad het aanspreekpunt zal zijn voor elke ondernemer. Deze ondernemerscoach zal ook op zoek gaan naar ondernemers die in Herentals willen investeren en zal hen daarbij begeleiden.

Herentals nog meer op de kaart zetten als ondernemersstad, is in het belang van iedereen. Daar moeten we samen aan blijven werken in een open en positieve sfeer. Graag zou ik van deze gelegenheid willen gebruik maken om iedereen te danken die daaraan meewerkt. Ik ben ervan overtuigd dat door een goede samenwerking we onze doelstellingen kunnen realiseren en tot een win-winsituatie komen voor alle ondernemers. Samen zetten we Herentals op alle vlakken nog meer op de kaart. Op mijn engagement kunnen jullie in ieder geval voor de volle 100 % rekenen', aldus een enthousiaste Jan Michielsen.

Op de groepsfoto : vlnr. Karl Verlinden (nationaal voorzitter UNIZO), Danny Van Thielen, Ans Leysen, Eric Tegenbos, Wim Dewindt, Marco Gebruers, Lawrence Vechter, Nikolaas Bellens, Chris Swinnen, Gunther Simons, Gert Lathouwers, Eric De Belder (provinciaal voorzitter UNIZO), Gerrit Vannueten en Eddy Bellens.  (N.v.d.r. : de ondoordachte belichting van de foyer laat geen kwaliteitsfoto's toe).