U bent hier

Nieuwe aanwinst in Jakob Smitsmuseum

Mol
26.04.2018 - 08.51u
Door: Mark Jaspers

Vrienden van het Jakob Smitsmuseum kopen een nieuwe Smits bij Sotheby's in Parijs. "De stal", olieverf op doek, 71 x 75,5 cm, gesigneerd: een uitermate interessant werk.

Het verhaal dat Smits ons vertelt is, afgezien van het strakke compositorische stramien van de boerenschuur, een levensverhaal. Narratief benadert hij een ogenschijnlijk banale werkzaamheid in een potstal.

En toch... De poort staat open, en er ontstaat een bredere context. Met deze open schuur krijgen we meer te zien dan een glimp van het Kempense landschap. Meer zelfs dan de suggestie van een seizoen. Smits opent meer werkelijkheid Ook het werk van de boeren zet hij in een ruimer perspectief. Het wordt een totaalbeeld.

Smits verweet nogal wat impressionistische artistieke tijdgenoten - zoals hij zelf zegt - alleen maar de werkelijkheid te schilderen, bekeken door een te klein raam. Zelf probeert hij 'totaal-beelden' te creëren, mét referentie naar de kunstgeschiedenis.

De binnen-buiten relatie kennen we overigens ook van de vele interieurs van Smits: ook daar de open deur, de typische venster-doorkijk. Smits had zonder de minste twijfel heel goed gekeken naar de Hollandse meesters van de 17de eeuw.

Referenties naar de groten van de schilderkunst zijn bij Smits trouwens een constante. Hij was zich bewust van de historische lijn, de traditie, de historische galerij.

Waarmee u meteen ook begrijpt waarom wij met de Vrienden voor ons nieuwe logo uitgerekend dat venster hebben gekozen: Smits doet ons verder kijken dan Achterbos.

Vanaf nu te bekijken in de vaste collectie van het Jakob Smitsmuseum. JSM is open van woensdag tot zondag van 13 tot 17 uur .

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto