De Arendonkse Atletiekclub ARAC is de enige atletiekpiste in Vlaanderen die nog een graspiste heeft. De club wil nu een nieuwe piste aanleggen.
De bouw start in januari en het plan is om de piste te openen na de zomer van 2021.
Met Hans Van Alphen, Elfje Willemsen en Benny Govaerts heeft de ArendonkseAtletiekclub ARAC maar liefst 3 olympiërs in haar rangen. Deze drie clubhelden zetten vandaag hun schouders onder het crowdfundingproject dat ARAC heeft opgestart voor de bouw van haar nieuwe atletiekpiste.
Hans Van Alphen:
'Ik stel voor dat Elfje een zevenkamp doet met de opening. Ik zal een speer werpen.' Elfje Willemsen: 'Als jij de 800 meter en de horden doet, hebben we een deal!' |
Iedereen die de club een warm hart toedraagt, kan vanaf vandaag een symbolisch stukje van de atletiekpiste kopen om ARAC te helpen het financieel plaatje voor de piste helemaal rond te krijgen.
Om de crowdfundingactie van de club extra aandacht te geven, kan ARAC rekenen op drie sporthelden die hun jeugdopleiding kregen bij ARAC: tienkamper Hans Van Alphen, vierde op de Olympische Spelen in Londen in 2012; speerwerpster en bobsleester Elfje Willemsen, zesde op de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 en Benny Govaerts, met 4 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen medailles een van de succesvolste paralympiërs van ons land.
Elfje Willemsen: “Ik ben eigenlijk opgegroeid in de verspringbak van ARAC. Ik speelde in die zandbak terwijl mijn moeder en mijn zus trainden. Zelf heb ik mijn jeugdopleiding bij ARAC gekregen.
Als ik de club uit mijn jeugd kan steunen, doe ik dat met alle plezier. De crowdfundingactie zit ook goed in elkaar. Het feit dat je als sympathisant een symbolisch stukje kan kopen, maakt het heel persoonlijk. Dat de piste er eindelijk komt, is heel mooi voor de club.
Met goeie infrastructuur kan je trainers aantrekken die zich voltijds met atletiek bezighouden. Jongeren die willen doorgroeien, hebben zo een trainer nodig.”
Hans Van Alphen: “Toen ik begon bij ARAC op mijn achtste was er enkel een grasveld, zelfs geen graspiste. Ik heb heel fijne herinneringen aan die periode en de kameraden van toen. Tot mijn 16 heb ik op ARAC getraind. Ik deed zowel de crossen als de meerkampen. Het is heel tof dat er nu een echte piste komt. Het geeft de club een professionele uitstraling en zorgt voor aantrekkingskracht. Maar trainen, blijft trainen.
Dat is op gras of tartan hetzelfde. Om blessures te vermijden is het zelfs goed om ook op gras te trainen. Ik hoop in elk geval dat veel mensen een stukje piste kopen en dat bedrijven zich achter de piste scharen. Het is een mooi project dat je firma zichtbaarheid geeft. Ik kom zeker naar de opening van de piste volgend jaar. Ik stel voor dat Elfje dan een zevenkamp doet. Ik zal een speer werpen. Hoewel, met mijn schouder een speer werpen, is misschien toch niet zo’n goed idee (lacht).”
Elfje Willemsen: “(lacht) Als jij de horden en de 800 meter doet, hebben we een deal. Zo zijn de proeven wat eerlijker verdeeld en breek ik mijn nek niet!”
Atletiekclub ARAC vindt ook de steun van paralympiër Benny Govaerts heel erg belangrijk.
ARAC Voorzitter Mike Janssen: “Benny Govaerts is een ARAC-icoon. Zeven olympische atletiekmedailles. Daar kan ik alleen maar van dromen (lacht). Ik ben heel blij dat Benny mee de piste steunt. We zetten binnen ARAC sterk in op g-sport. Kinderen, jongeren en sporters met een mentale of fysieke beperking zijn meer dan welkom in onze club.
Voor onze jonge g-sporters kan Benny een rolmodel zijn. Welke beperking je ook hebt, er is ongetwijfeld een atletiekdiscipline waar je veel plezier en voldoening uit kan halen. En Benny toont dat je als g-sporter heel wat kan bereiken.”
Vanaf vandaag kan iedereen surfen naar www.steun.atletiek-arac.be en een symbolisch stukje van de piste kopen. De piste is op de website opgedeeld in 8.000 stukjes van 10 euro.
Als iemand een stukje van de piste koopt, krijgt dat stukje kleur. Iedereen kan zo helpen om de atletiekpiste kleur te geven.
Langs de piste komt ook een 50 meter lange, metalen plaat waarin je je naam kan laten graveren. Vanaf 250 euro krijg je eeuwige roem in deze plaat.
In januari van volgend jaar starten de werken aan de nieuwe atletiekpiste. Na de zomer van 2021 wil de club de piste openen.
De familiedag op 19 september van dit jaar wordt het laatste evenement op de graspiste. Iedereen die dit nog wil meemaken, moet die dag zeker komen. Sponsors die zich nog willen verbinden aan het project kunnen contact opnemen met de club.
Aan de nieuwe piste komt een sponsorwall voor de partners.
DE ATLETIEKPISTE
ARAC is de laatste atletiekclub in Vlaanderen met een graspiste. De club wil groeien en haar atleten de accommodatie geven die ze verdienen. Drie jaar geleden startte ze daarom met de plannen voor de nieuwe piste.
ARAC Voorzitter Mike Janssen: “Onze club telt iets meer dan 300 leden. We zijn een regionale club.
Onze leden komen niet alleen uit Arendonk, maar ook uit alle omliggende gemeentes: Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Dessel … We zijn een goed georganiseerde club met enthousiaste vrijwilligers en sterke atleten. Met de realisatie van de piste willen we een volgende stap zetten in onze groei en sportieve mogelijkheden.”
De club plant de bouw van een atletiekpiste met 6 banen en 8 spurtstroken. Er komen standen voor speerwerpen, kogelstoten, discuswerpen, verspringen en hoogspringen.
Mike Janssen: “Bijzonder zijn de LED-lichtjes die langs de piste komen, onze LED-haas. Atleten en trainers kunnen de lichtjes instellen op snelheid. Wanneer je de lichtjes volgt, kan je aan de gewenste snelheid je rondje rond de piste afwerken.
Waar we ook trots op zijn, is de powerhill. Dat is een trainingsheuvel van 160 meter lang en drie meter hoog die naast de piste komt. Op de heuvel komen trappen, boomstammen en rioolbuizen.
Onze atleten gebruiken de berg om te trainen, kinderen kunnen erop spelen en het publiek kan de heuvel als tribune gebruiken. We bekijken nog of het mogelijk is om een poolstokstand en steeple-bak te realiseren.
Met Thomas Hendrickx hebben we een regerend Belgisch kampioen steeple bij de masters in onze rangen. We zijn dus eigenlijk zo’n beetje verplicht om een steeple-bak aan te leggen (lacht).”
De club raamt de realisatie van de atletiekpiste op 800.000 euro.
De gemeente Arendonk neemt hiervan 320.000 euro voor haar rekening. Dankzij een sterk subsidiedossier kan ARAC ook rekenen op ruim 200.000 euro vanuit Sport Vlaanderen.
Mike Janssen: “Onze werkgroep infrastructuur heeft drie jaar lang keihard gewerkt aan de plannen voor de piste en het bijhorende subsidiedossier. In de werkgroep zitten bestuursleden, trainers en externe professionals. Die brede aanpak heeft geloond.
Van de zestig subsidiedossiers voor bovenlokale sportinfrastructuur die werden ingediend bij Sport Vlaanderen kreeg onze piste de vierde beste score. Wat resulteerde in een maximale subsidie van 200.000 euro voor ons project.”
Het resterende bedrag van 280.000 euro moet de atletiekclub zelf bij elkaar krijgen. Naast haar spaarcenten rekent de club hiervoor op een lening, sponsoring en op haar originele crowdfundingactie.' (pp)
In de Bankloopstraat Olen is vrijdagavond in een achterbouw aan een garage van een woning brand ontstaan.
Brandweer Kempen post Herentals kon voorkomen dat ook een houtopslag vuur zou vatten.
De oorzaak van de brand is nog onbekend. Er vielen geen gewonden. (bw) Foto NNieuws.
Wat is de meest voordelige manier om te reizen nu de prijzen van benzine en diesel torenhoog staan?
Die vraag hebben "De inspecteur" van Radio 2 en VRT NWS-verkeersjournalist Hajo Beeckman onder de loep genomen nu de zomervakantie voor de deur staat.
Conclusie: voor gezinnen blijft de auto de beste (financiële) optie, singles zijn dan weer (meestal) beter af met het vliegtuig of de trein. (VRTNWS)
Deze maand is het 70 jaar geleden dat De Strangers opgericht werden. Hoewel zij in 2002 officieel gestopt zijn met optreden, klinken hun liedjes nog altijd heel vertrouwd in de oren.
Als echte ambassadeurs van Antwerpen en de Antwerpse taal, hebben zij kleur en vrolijkheid gegeven aan vele generaties. De vzw De Strangers v’r Altaaid organiseert daarom een unieke viering op dinsdag 14 juni aan boord van de Flandria, in aanwezigheid van De Strangers John, Alex en Nest.
Een dag vroeger dan gepland, is topvoetballer Kevin De Bruyne in Drongen aangekomen voor de KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi U15 waar hij zijn naam aan verbindt.
De organisatie en de jeugdspelers zijn enorm verheugd met het verrassingsbezoek. (VRTNWS) Beelden KDB Cup.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De Kreuners blijven immens populair. Vanavond top-of-the-bill op een uitverkocht Clamotte Rock in 't Stoetersdorp. Binnenkort in Neteland nog op Gladiolen (4/6) en op de HFF Volvo Van Houdt Happening in Herentals (29/7).
Vanavond weergalmden al hun grootste hits ('Layla', 'Ik Wil Je', 'Maak Me Wakker', 'Verliefd Op Chris Lomme', 'Nee Oh Nee',...) gecombineerd met handgeplukte en zorgvuldig opgeblonken parels uit een ver gouden verleden.