Op 1 januari 2015 gaat de grote brandweerzone Kempen van start. Onder die brandweerzone vallen de korpsen van de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo.

Wie de zone Kempen gaat leiden wordt binnenkort duidelijk. Er zijn drie kandidaten en die zijn elk brandweercommandant in hun gemeente: Koen Bollen uit Geel, Filip Kenis uit Mol en Jan Peelaerts uit Herentals.

Normaal gezien wordt het Koen Bollen van Geel.  Momenteel heeft de overkoepelende brandweerzone Kempen enkel een zonecoördinator. Dat is Koen Bollen, commandant van het Geelse brandweerkorps. Koen Bollen is intussen officieus aangeduid als de eerste zonecommandant, maar officieel wordt hij op 3 januari 2015 aangesteld.

De zonecommandant zal vanaf volgend jaar het beleid uitzetten in de zeven brandweerkorpsen. Hij moet voor de algemene coördinatie zorgen van de brandweerkorpsen en wordt de verbindingspersoon tussen het zonecollege en de betrokken burgemeesters en brandweerkorpsen.

Na de aanstelling van de zonecommandant vallen de commandanten van de betrokken brandweerkorpsen weg. De huidige commandanten zullen een andere functie krijgen en blijven in de brandweerkazerne van hun korps wel het directe aanspreekpunt. De zone Kempen omvat de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo.

Foto : opening Veiligheidshuis in Geel in april 2013, dit wordt de centrale voor brandweerzone Kempen / NNieuws.