In Antwerpen hebben maandagmiddag Jan Bertels (sp.a) en Patrick Heremans (GBL-Gemeentebelangen) bij gouverneur Cathy Berx de eed afgelegd als burgemeester van respectievelijk Herentals en Herenthout.

Ze nemen de fakkel over van Jan Peeters en Roger Gabriëls, die sowieso niet meer zouden opkomen bij de volgende verkiezingen en daarom hun opvolgers als lijstrekkers al de kans willen geven om zich te profileren. Beide heren waren al schepen in hun gemeente.

De 48-jarige Jan Bertels is momenteel ook nog Vlaams parlementslid en wil dat ook nog blijven tot 2019, wanneer het cumulverbod van zijn partij ingaat. "Het afscheid van Jan Peeters was bij de vorige verkiezingen nog niet afgesproken en daarom staat er ook geen Kempense opvolger voor mij klaar in het parlement. Ik blijf dus nog even op post om de Kempen daar een stem te geven", aldus Bertels. "In Herentals wil ik het bestuursakkoord uiteraard verder uitvoeren. Verder zal ik allicht nog meer dan mijn voorganger werk maken van participatie, bijvoorbeeld door buurtbewoners bij elk vooronderzoek te betrekken bij stadsontwikkelingsprojecten."

In Herenthout blijft de 52-jarige kersverse burgervader Patrick Heremans ook nog even cumuleren, zij het op een ander vlak. "Ik ben nog directeur van scholengroep kOsh en blijf dat ook nog tot de gemeenteraadsverkiezingen. Tegen dan zal ik kunnen inschatten of de combinatie lukt", geeft hij aan. "Het is mooi om na 30 jaar in de lokale politiek burgemeester te mogen worden. Grappig genoeg was ik destijds al de opvolger van de vader van Roger Gabriëls in de gemeenteraad, en neem ik nu dus het burgemeesterschap over van Roger zelf."

Gouverneur Berx vroeg de nieuw burgemeesters om extra aandacht te hebben voor de financiën van hun gemeentes, verkeersveiligheid, het klimaatvraagstuk en radicalisering - inclusief het preventieve luik.

Groepsfoto : Gouverneur Berx, burgervader Patrick Heremans, Jan Bertels en hun bijzonder trotse gezins- en familieleden.

(Belga/ eigen berichtgeving/ foto's Claes S./ NNieuws).