Donderdag 20 december 2018, 4 dagen voor Kerst, is het hoogtepunt van het jaar voor de Vrije Basisschool "De Ceder" in Kessel. De leerlingen en leerkrachten planten samen een nieuwe Ceder.

Deze boom is hét symbool van de school. Deze zomer nog moest een oude Ceder van 25 meter hoog gekapt worden omdat die te dicht tegen de sporen stond. Een erg emotioneel moment voor alle betrokkenen.

De nieuwe Ceder is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de vernieuwde
groene speelplaats van de school. Warm kerstverhaal: nieuwe Ceder voor onze school 2018, onze meest trouwe vriend en symbool van de school moest om veiligheidsredenen gekapt worden. Hij stond te dicht bij de sporen. De directie besloot om de boom tijdens de zomervakantie te verwijderen.

Enkel een stuk stam van zo'n 2 meter herinnert nu nog aan de 75 jarige oude reus
van 25 meter. Dit zorgde voor een extra motivatie om door te gaan met de plannen voor onze groene speelplaats. We willen niet bij de pakken blijven zitten, dat zit niet in onze aard! We kijken dus positief naar de toekomst. En die oogt heel mooi.

Donderdag 20 december 2018, is een dag waar we met z'n allen al een hele poos naar toeleven. Want vandaag planten we onze nieuwe Ceder! De nieuwe boom komtop het speeleiland voor de klassen van het 1e, 2e en 4e jaar. Uiteraard op een veilige afstand van de spoorinfrastructuur.

Vlak naast de boom staat ook het auditorium waar we buiten les kunnen geven aan de leerlingen. De Ceder geeft hen rust en zorgt ook voor extra gezelligheid.

Dura lex sed lex

Onze oude Ceder stond dus te dicht bij de sporen. En de wet zegt dat de hoogte van een boom nooit groter mag zijn dan de afstand van zijn stam tot aan de sporen. Als de boom, om welke reden dan ook, ooit zou vallen, kon dit een veiligheidsprobleem veroorzaken.

Het was Infrabel die onze school daar attent op maakte. De wet is hard, maar het is de wet. Geen prettig nieuws alleszins. Maar de Belgische  spoorinfra-structuurbeheerder engageerde zich wel om een nieuwe Ceder te schenken. De
school is bijzonder blij met dit warme geschenk zo vlak voor Kerstmis. De leerlingen hebben ook het bestaande Cederlied al aangepast om hun nieuwe boom te verwelkomen.

Vele schouders onder groene speelplaats

De nieuwe Ceder is letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van onze nieuwe groene speelplaats die volop in ontwikkeling is. Dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers, ouders, leerlingen en leerkrachten krijgt deze stilaan vorm. De werkmomenten zorgen voor warme en mooie herinneringen.

Het idee daarvoor ontstond enkele jaren geleden. De school had al een moestuin en dit groene gevoel wilden we doortrekken naar de speelplaats. Tijdens een pedagogische studiedag onder leiding van Elke Busschots (talentencoach en trainer van de 'Blij met mij! academie') gaven de leerkrachten aan wat zij belangrijk vonden aan een nieuwe groene speelplaats.

Ook de leerlingen en ouders werden uitgedaagd om hun droomspeelplaats te
tekenen. Met al deze ideeën, tekeningen en maquettes ging een architecte aan de slag. Nadien volgden er nog bezoeken bij scholen die al gelijkaardige vergroenings-processen doormaakten en werden er opleidingen gevolgd over groene speelplaatsen en veiligheid.


Elke Hermans (MOS – Duurzame scholen, straffe scholen) hielp bij het uitwerken van een speelplaatsvisie voor onze school: "De Ceder heeft een groene speelplaats waar iedereen zich amuseert , zich goed en veilig voelt en voldoende uitdaging beleeft." Zij gaf ons inspirerende voorbeelden voor 'Outdoor - teaching'.

Bij Regionaal Landschap Rivierenland hielp Maud Willemen bij het uitwerken en indienen van een plan voor de aanvraag van subsidies. Rode lijn in dit plan is een speelplaats met overal groene plekjes, rustplekjes en leuke ontdek- en speelhoekjes. Centraal staan uiteraard de nieuwe Ceder en onze Talentenfluisteraar. De nieuwe speelplaats moet klaar zijn tegen de paasvakantie 2019.

De Talentenfluisteraar

De stam van de oude boom werd bewerkt door kunstenaar Francis Michielsen. Met behulp van een kettingzaag maakte hij er op spectaculaire wijze een kunstwerk van: "De Talentenfluisteraar". In dit prachtige werk huist nu de geest van de oude Ceder.
Daarnaast werd een stuk van de boomstam door een erkend boomveller in planken gezaagd.

Een bevriende technische school zal er tegen volgend schooljaar banken van maken.
Onze fluisteraar is de verpersoonlijking van het proces dat we als school de afgelopen jaren beleefden met als doel: het ontdekken en stimuleren van talenten bij kinderen.

Kers op de taart is wel dat we, na het volgen van navormingen bij Luk Dewulf, Els Pronk en Elke Busschots van Blij met mij! academie, het label  Kindertalenten-fluisteraarschool' kregen. Iets waar we zeer fier op zijn.

C.E.D.E.R.

In 2011 veranderde onze school zijn naam van Kessel-Station naar De Ceder. C.E.D.E.R. staat voor christelijke, communicatieve, eenvoudige, dankbare, eerlijke en respectvolle school. Rond deze waarden bouwt de school zijn opvoedingsproject uit.