Na het uitstel van vorige week werd vandaag op de werfvergadering beslist dat de Gompelbaan vanaf maandag 30 januari tot vermoedelijk vrijdag 10 maart dicht gaat voor alle autoverkeer.

Deze maatregel is nodig om het waterproject van het provinciebestuur te kunnen uitvoeren. Door het vriesweer van de afgelopen weken werd de start van de werkzaamheden noodgedwongen met een week uitgesteld. De vooropgestelde einddatum van 10 maart hangt eveneens af van de weersomstandigheden de komende weken.

De Scheppelijke Nete en de Burgemeesterloop veroorzaakten in het verleden regelmatig wateroverlast. Het provinciebestuur van Antwerpen pakt dit probleem aan door de Burgemeesterloop te verleggen, gecombineerd met de aanleg van een overstromingsgebied langs de Scheppelijke Nete.

De afgelopen maanden vonden er werken plaats langs en onder de spoorlijn. Dit veroorzaakte geen hinder voor de Gompelbaan. In de volgende fase is dat wel het geval.

Deze maand starten de werkzaamheden langs de Gompelbaan om de Burgemeesterloop te verleggen. Tegelijkertijd wordt de riolering onder de Gompelbaan vernieuwd.

Deze werken zijn alleen mogelijk door het afsluiten van de Gompelbaan ter hoogte van de werfzone. Deze werfzone ligt tussen de twee aansluitingen van de straat Gompel Hoeve met de Gompelbaan, net achter de brug van de Zuiderring over de Gompelbaan.

Omleiding doorgaand verkeer
De verkeersdienst voorziet een omleiding voor het doorgaand verkeer via Postelweg (N136), Zuiderring (N71), Toemaathoek en Ginderbuiten.

Tussen de aansluiting van de Gompelbaan op de Rozenberg (kruispunt spooroverweg) en het kruispunt Colburnlei – Postelsesteenweg (N136) geldt een doorgangsverbod, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

De Gompeldijk (deel Toemaathoek) – met het beurtelings verkeer aan de spoorwegbrug - en de woonstraten van het gehucht Gompel zijn wegens de veiligheid van de omwonenden én de fietsers geen geschikte omleidingsroutes. Wel loopt de omleiding voor fietsers langs de Gompel Hoeve. Ook de bussen van De Lijn maken van de Gompel Hoeve gebruik. Zo blijft de dorpskern van Gompel bediend door openbaar vervoer.

Meer verkeer Gompel Hoeve en Gompeldijk
De verkeersdienst verwacht een verhoogde verkeersintensiteit in de Gompeldijk (deel Toemaathoek), Gompel Hoeve en de aanpalende woonstraten. In Gompel Hoeve voorziet de verkeersdienst een tijdelijke snelheidsverlaging tot 30 kilometer per uur. We vragen de politie om regelmatig te controleren.

De buurtbewoners ontvingen eerder al een bewonersbrief waarin we deze hogere verkeersintensiteit duiden. Jammer genoeg zijn er geen andere oplossingen. Gompeldijk en Gompel Hoeve blijven noodzakelijk voor de lokale ontsluiting van de inwoners en bezoekers van Gompel. We roepen doorgaand verkeer op om de omleidingsroute te volgen, plaatselijk verkeer vragen we om traag en voorzichtig de Gompel Hoeve of de Gompeldijk te gebruiken.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeeentemol.be