Vanuit Balen vertrekken vandaag 4 schepen met de verschillende brugdelen voor de fietsbrug over het kanaal Bocholt-Herentals op hun dek. De aannemer heeft daarna 2 dagen tijd om de zware staalconstructie perfect op z'n plaats te krijgen.

Die maakt deel uit van de fietsostrade F105 Herentals-Leopoldsburg.

Deze fietsostrade loopt langs de spoorweg van Herentals over Olen, Geel, Mol en Balen. Met een totale afstand van 36 km fiets je zo dwars door de Kempen van west naar oost of omgekeerd.

De fietsbrug is een realisatie van THV Mols-Iemants waarbij de fietsbrug in het atelier van Iemants werd gemaakt. Om deze zware constructie ter plaatse te krijgen, werd er gekozen om de verschillende delen van het wegdek en de boogdelen per boot te vervoeren. Hiervoor werden 4 Zulu-boten ingezet. De binnenvaart leent zich uitermate voor het transport van dergelijke grote onderdelen.

Investering

De totale kostprijs voor de aanleg van deze fietsbrug bedraagt €3.091.211. De provincie Antwerpen betaalt ruim 1,8 miljoen euro, de Vlaamse Waterweg nv subsidieert 600.000 euro en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) legt 632.000 euro bij.

Ingebruikname

Het is wel nog even geduld oefenen om deze fietsbrug te kunnen gebruiken. Eerst dient de provincie Antwerpen nog een tunnel aan de Koulaak in Herentals onder de spoorlijn te schuiven en drie bruggen te bouwen over de Kleine Nete en de Sint-Jobstraat.

Nadien kan de aanleg van de fietsweg tussen die verschillende bouwwerken van start gaan. (Foto provincie Antwerpen).