De vernieuwde GroenZoeker van de provincie Antwerpen is de referentie voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis.

GroenZoeker biedt niet alleen meer plekjes en activiteiten aan, de site ziet er ook een pak kleurrijker uit. En ze heeft meer zoek- en filtermogelijkheden voor de gebruiker.

Heel wat mensen zoeken regelmatig de natuur op. Zoals gezinnen met kinderen. Of vrienden of collega's die graag een stapje in de buitenwereld zetten. Ook actieve fietsers, lopers of wandelaars op zoek naar nieuwe routes, komen aan hun trekken.

Heb je meer zin in rust en natuurschoon? Ook dan vind je in GroenZoeker in 1-2-3 mooie stukjes groen op wandel- of fietsafstand van huis. Dankzij de koppeling met 'Uit in Vlaanderen' geeft GroenZoeker bovendien ook tips over wat er de komende tijd allemaal te doen is in onze groene provincie.

Natuur wint terrein

GroenZoeker ontstond in volle coronaperiode om toegankelijke stukjes groen in onze provincie in kaart te brengen. Toen steeg de vraag naar groene plekjes enorm.

Beleidsmakers, politici, wetenschappers, de man in de straat, ... iedereen erkende hoe belangrijk de natuur was voor onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Er zijn heel veel natuurgebieden, bossen, parken, fiets- en wandelroutes, zit- en picknickbanken, speelnatuur, vogelkijkhutten en hondenlosloopzones. Alleen werden die nergens in 1 overzicht aangeboden.

'Provincie als verbindende partner'

Door het lokale en volledige natuuraanbod in één kaart onder te brengen wordt het toegenomen natuurgebruik beter over verschillende gebieden gespreid. De GroenZoeker past in het beleid van gedeputeerde Jan De Haes om de natuur in onze provincie beter bereikbaar en toegankelijk te maken.

"We investeren als provincie niet alleen zelf in natuurinfrastructuur via onze domeinen, regionale landschappen, overstromingsgebieden enz. We willen tevens de ontsnippering tegengaan en de bestaande blauwgroene plekken beter met elkaar verbinden.

Daarom kom je op groenzoeker.be onder andere ook onze fietsostrades en het wandel- en fietsnetwerk tegen. Een blauwgroen netwerk komt trouwens niet alleen de mens ten goede; ook de planten en de dieren varen er wel bij."

Ook plekjes van andere beheerders (gemeenten, Vlaanderen, Natuurpunt...) staan op de GroenZoeker en onder andere door koppelingen met OpenStreetMap kan iedereen bijdragen aan het verbeteren van de kaart.

GroenZoeker voor beleidsmakers

Al heel wat organisaties en sectoren zien de voordelen van natuur dichtbij huis. Ze kunnen de GroenZoeker gebruiken in hun eigen werking. Gemeenten, bijvoorbeeld, kunnen via hun kanalen een deel van de GroenZoeker tonen dat rechtstreeks inzoomt op alle routes, activiteiten en groene locaties in hun gemeente.

Huisartsen of andere zorgprofessionals kunnen het platform gebruiken om hun patiënten de weg te wijzen naar groen in de buurt.

Daarnaast is de GroenZoeker ook handig voor scholen of jeugdverenigingen die een excursie plannen of met hun jongeren naar buiten willen, om te spelen of bij te leren in de natuur.

Of voor natuurverenigingen die recreatieve activiteiten wat meer willen spreiden over verschillende gebieden. Zij kunnen hondenliefhebbers, dankzij de GroenZoeker, bijvoorbeeld de weg wijzen naar plaatsen waar ze hun viervoeter mogen laten loslopen. Kortom: de GroenZoeker is een inspiratiebron voor iedereen.'  Foto provincie Antwerpen.