Vingerafdrukken zouden binnenkort geregistreerd worden op de chip van de identiteitskaart. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil daarmee de strijd opvoeren tegen fraude met identiteitskaarten. Het plan is een van de maatregelen die vandaag besproken wordt op de zogenoemde superministerraad over veiligheid en jusititie.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA)  is al langer voorstander van biometrische identiteitskaarten, dat zijn identiteitskaarten waar via de chip ook vingerafdrukken en gezichtsscans bewaard kunnen worden. Tegen dat plan rees veel weerstand, vooral van Open VLD. Maar de Vlaamse liberalen lieten eerder deze week hun verzet varen.

Jambon hoopt zo de strijd tegen fraude met identiteitskaarten op te voeren. "Identiteitsfraude komt heel vaak voor. Met vingerafdrukken en gezichtsherkenning kan je zien of degene die het document bij zich heeft, ook effectief de persoon op dat document is. Ik hoop dat we dat vandaag kunnen afhandelen", zegt hij aan VRT Nieuws.

Voor alle duidelijkheid, het gaat alleen om vingerafdrukken en niet om gezichtsscans. Het systeem zou ook geleidelijk aan worden ingevoerd, bij elke nieuwe of te vernieuwen kaart. Een ander plan van Jambon, een databank met vingerafdrukken van alle Belgen, komt er niet.

Extra capaciteit in gesloten opvangcentra

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vraagt dan weer zo'n 600 plaatsen bij in de gesloten instellingen. Daardoor zou wordt het makkelijker om mensen zonder papieren het land uit te zetten. "Er is nog heel wat marge voor extra capaciteit in de gesloten opvangcentra", zegt hij.

Superministerraad

De federale regering zit vandaag bijeen op Hertoginnedal voor de eerste van drie zogenoemde superministerraden, oftewel "buitengewone thematische ministerraden", zoals premier Charles Michel (MR) na de paasvakantie aankondigde. Thema van vandaag is veiligheid en justitie.

Eerder lichtten verschillende ministers tipjes van de sluier over enkele maatregelen die ze vandaag zouden aankondigen. Naast de vingerafdrukken is er ook de oprichting van een callcenter tegen cybercriminaliteit en een fiscale stimulans voor de rechtsbijstandsverzekering.

Later volgen nog superministerraden over economie en werk, en sociale zaken en de strijd tegen armoede. (belga/vrt)