Wie vaak passeert bij de academies, merkte waarschijnlijk de nieuwe inrichting van de Oude Godstraat op. Eind maart verdwenen de klascontainers. Kort daarna volgden herstellings- en aanpassingswerken in dat gedeelte van de straat.

Nieuwe inrichting

De enkelrichting voor het gemotoriseerd verkeer vanaf het kruispunt van de Herentalsesteenweg tot aan het kruispunt met de Frans Coeckelbergsstraat bleef.

Die enkelrichting kreeg een positieve evaluatie tijdens besprekingen met de politie, de adviesraad voor verkeer en in diverse bevragingen. Vooral de extra ruimte voor voetgangers en fietsers bij de academie die daardoor ontstaat, is zeer gewenst.

Die nieuwe situatie zorgt ook voor extra verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. De rijweg en de fietsstrook zijn nu van elkaar gescheiden door een markeringslijn, paaltjes en fietsstootbanden.

Dat verhoogt de verkeersveiligheid van de fietsers. Op die manier verhinderen we ook dat automobilisten de fietsstrook gebruiken als tijdelijke parkeerplaats.

De parkeerplaatsen achter de containers verdwenen. Er kwamen enkele nieuwe parkeerplaatsen aan de rechterzijde van de rijweg. Bovendien kwam er een plaats voor personen met een handicap bij.

Markeringen

Op het kruispunt met de Leopoldlei en Bergstraat kwam er een extra zebrapad met rode achtergrond­kleur. Die kleur zorgt voor extra zichtbaarheid. Ook schoolgaande kinderen gebruiken dat kruispunt vaak. Het lokale bestuur hecht veel belang aan veilige schoolomgevingen en schoolroutes. De scholieren maar ook de (groot)ouders moeten op een veilige manier naar school kunnen wandelen of rijden.

Deze week starten de laatste werken aan het ‘Gouden Kruispunt’. De herstellingswerken aan de kasseien ter hoogte van het kruispunt van de Frans Coeckelbergsstraat met de Bergstraat starten op donderdag 19 mei.

Op maandagochtend 23 mei gaat het kruispunt opnieuw open voor het verkeer. Daar komt eveneens een zebrapad met rode achtergrondkleur en een fietsoversteek. Die markeringswerken zijn voorzien tegen begin juni.

De markeringen moeten ervoor zorgen dat wandelaars en fietsers onmiddellijk de juiste looplijnen volgen. Ondanks de aanpassingen is het lokale bestuur er zich van bewust dat de verkeerssituatie behoorlijk complex is. We vragen dan ook aan alle weggebruikers om voorzichtig te zijn bij het naderen van het kruispunt.

Rioleringswerken

Een grondige herinrichting van de Oude Godstraat volgt binnen enkele jaren, wanneer de rioleringswerken plaatsvinden.

Voor de definitieve inrichting en de rioleringswerken van de Oude Godstraat zoekt het lokaal bestuur een ontwerpbureau. Ook in het mobiliteitsplan zullen we voldoende aandacht besteden aan het mobiliteitsvraagstuk van de Oude Godstraat en de bergsite.