Wereldwijd zijn er op dit ogenblik slechts 5 al in gebruik.  En op het Europese vasteland is Zwartopwit.be - Drukkerij Bulckens aan de Grensstraat de allereerste die hem in huis haalden: de  digitale drukpers, de Impremia IS29 uit Japan.

'Goedkoop is onze nieuwe Japanner niet: droog aan de haak kost hij zo'n anderhalf miljoe', zegt Sofie Spooren van Zwartopwit.  'Een pluimgewicht is hij evenmin: hij weegt om en bij de 8.100 kilo. Maar een klasbak is hij wél.

Deze Impremia is van het merk Komori. Wat Japans is voor 'oppas'.

'En een oppassende kwaliteitsbewaker is deze drukpers in ieder geval.
Hij is een grootmeester in het temmen van 'ongestreken' [aka offset] papiersoorten. Maar hij kan ook de nog veel lastigere synthetische substraten en gestructureerde papiersoorten gemakkelijk de baas. Hij kan B2 formaat aan, drukt 3000 vel per uur en levert topkwaliteit. Hij spuit druppeltjes van 2 picoliter, dat is de fine fleur van absolute fijnheid'.

'Omdat hij met UV inkten werkt, zijn er geen solventen nodig en is het drukwerk zo snel droog dat de postpress-afwerking vrijwel direct na het drukken kan beginnen. Bovendien moeten we geen aluminium platen meer maken om topdrukwerk te leveren en ook dat is een grote stap richting ideale wereld.

Verder is deze Impremia qua karakter zo onnoemelijk 'stabiel' dat ieder afzonderlijk vel er 200% hetzelfde uitziet.

Zuinig is ie ook: hij drukt zonder 'inschiet'.

Kortom: met deze nieuwe Japanner in huis kunnen we ons papiergamma behoorlijk uitbreiden en onze klanten voortaan ook op 'ongestreken', synthetisch en gestructureerd papier tóch 'gestreken' kwaliteit bieden.

En daar is het ons bij deze investering om te doen.'

Foto's archief NNieuws - Voka Award in 2013 voor Zwartopwit.be - Drukkerij Bulckens / en Zwartopwit.