Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwe lindeboom aan kerk Mol Millegem verwijst naar legende Heilige Odrada

Aan de kerk van Mol Millegem is gisteren een nieuwe kleinbladige lindeboom aangeplant. Tot vorig jaar stond er op diezelfde plek een ceder die omwaaide tijdens een storm in het begin van het jaar. Volgens de Kamer voor Heemkunde was dit het geschikte moment om er een lindeboom te planten.

De lindeboom verwijst naar de legende van de Heilige Odrada die er ooit een lindetakje in de grond stak. Deze groeide doorheen de eeuwen uit tot een reuzenboom. De boom werd aangekocht door de Kamer voor Heemkunde en aan het gemeentebestuur geschonken.

De legende van de Heilige Odrada : ze wordt geboren in de 8ste eeuw in Scheps in Balen en is de dochter van de heer van Scheps. Op latere leeftijd willen haar ouders haar uithuwelijken, maar Odrada weigert omdat ze trouw is aan God.

Jaarlijks trekt de heer van Scheps naar Millegem om de kerkwijding te vieren. Echter deze keer mag Odrada niet mee, tenzij ze de reis onderneemt op een wild paard uit het bos van Scheps. Odrada vertrouwt op de hulp van God en gaat met 2 stokjes waarmee ze een kruis vormt het bos in. De wilde paarden komen gewillig naar haar toe. Daarna plukt ze een lindetakje dat dienst doet als zweep  voor het paard en vertrekt naar Millegem.

In Millegem aan de kerk aangekomen, steekt Odrada het lindetakje (zweep) in de grond. Het takje groeit uiteindelijk uit tot een reuzeboom. Bij het binnenkomen van de kerk wordt Odrada overweldigd door een grote dorst. Ze verlaat de kerk en bidt tot God waarop uit de grond een heldere fontein ontspringt. Volgens de legende wordt het water van deze fontein in de eeuwen nadien door zieken gebruikt om te genezen.

Wanneer de boom in bloeit staat in het voorjaar, organiseert de Kamer van Heemkunde een begeleide wandeling. Meer info volgt zo snel mogelijk.

Deel dit artikel