U bent hier

Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek naar MH17: vier verdachten worden vervolgd voor moord

Internationaal
19.06.2019 - 13.48u
Door: Mark Jaspers

Het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17 boven Oekraïne, heeft de namen bekendgemaakt van vier verdachten die verantwoordelijk worden geacht voor de ramp. Zij zullen worden vervolgd voor moord op de 298 inzittenden van MH17. De rechtszaak zal in maart 2020 van start gaan in Nederland. De vier verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner.

Het JIT heeft de namen van vier verdachten bekendgemaakt.

Dit zijn de namen:

Igor Girkin (Rusland): voormalig medewerker van de Russische inlichtingendiensten en gewezen "minister van Defensie" van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk

Sergej Doebinski (Rusland): rechterhand van Girkin, medewerker van de inlichtingendienst van Donetsk

Oleg Poelatov (Rusland): assistent van Doebinski

Leonid Chartsjenko (Oekraïne): bevelhebber van een groep opstandelingen in de regio rond Donetsk, bewaker bij de Boek-installatie waarmee de raket werd afgevuurd

Er komen internationale aanhoudingsbevelen voor de vier verdachten. Drie van de verdachten verblijven wellicht in Rusland. Chartsjenko woont vermoedelijk nog in Donetsk.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat er bewust voor gekozen is om niet om uitlevering te vragen, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet het verbiedt om mensen uit te leveren.

Proces in maart 2020

Zij zullen worden vervolgd tijdens een proces dat in maart 2020 van start zal gaan in Nederland, in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het JIT deed ook opnieuw een oproep naar getuigen. "We starten vandaag met vervolging, het onderzoek gaat nog gewoon door", beklemtoonde het JIT.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 geraakt door een Boek-raket en stortte neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en vier Belgen, kwamen om.

Het JIT maakte vorig jaar al bekend dat vaststaat dat het vliegtuig is neergehaald met een Boek-raket die afkomstig was van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Bellingcat

Kort voor de persconferentie van het JIT maakten ook onderzoekers van de website Bellingcat een rapport bekend met nieuwe bevindingen in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Bellingcat kwam met acht namen van betrokkenen. Maar wie de opdracht gaf om de raket af te vuren, is nog niet met zekerheid vast te stellen, net zo min als wie de raket vervolgens afvuurde.

Bellingcat baseerde zich voor zijn 100 pagina's tellende rapport op duizenden telefoongesprekken die de Oekraïense veiligheidsdienst onderschepte.

(VRT NWS)

imageMeer nieuws

In België heb je Nederlands nodig

In België heb je Nederlands nodig
Herentals | Kempen regio 22.07.2019 - 21.10u

Brandje aan Visbeekdries

Brandje aan Visbeekdries
Lille 22.07.2019 - 16.02u

Wout van Aert morgen terug naar huis na dramatische val in Tour

Wout van Aert morgen terug naar huis na dramatische val in Tour
Herentals | Internationaal | Kempen regio 22.07.2019 - 14.42u

Opnieuw ontploffingen in Antwerpen, mogelijk granaten ontploft

Opnieuw ontploffingen in Antwerpen, mogelijk granaten ontploft
Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.07.2019 - 08.01u

Baobab Beach nu ook met wintereditie Eisbär: locatie nog top secret

Baobab Beach nu ook met wintereditie Eisbär: locatie nog top secret
Herentals | Kempen regio | Neteland 22.07.2019 - 00.50u

Beresterke Pinot doet gele trui wankelen, Simon Yates pakt 2e ritzege

Internationaal | Nationaal 21.07.2019 - 17.14u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto