In aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is vandaag bij recyclagebedrijf Metallo in Beerse een nieuwe raffinage-installatie in gebruik genomen. Kostprijs: 40 miljoen euro.

De installatie stelt het bedrijf in staat om laagwaardig metaalafval nog beter te recycleren tot herbruikbare grondstoffen.

Metallo recycleert en raffineert laagwaardige en complexe non-ferro materialen naar hoogwaardige metalen en mineralen. CEO van Metallo Group Dirk Vandenberghe: "Met deze nieuwe techniek maken we van iets dat lang als afval werd beschouwd, een volwaardig product met ontzettend veel toepassingsmogelijkheden."

Wereldwijde primeur
Het op deze schaal inzetten van de technologie – die Metallo zelf mee ontwikkelde – noemt het bedrijf een wereldwijde primeur. "Van het eerste idee tot de realisatie duurde het proces minder dan 5 jaar.

De nieuwe installatie kostte om en bij de 40 miljoen euro. De opening hiervan is een mijlpaal voor ons bedrijf", aldus nog Vandenberghe. Metallo viert volgend jaar zijn 100e verjaardag.

De nieuwe installatie ligt ook aan de basis van een nieuw product: Koranel, een synthetisch mineraal met onder meer toepassingen in de bouw. "Ons synthetisch mineraal kan grind vervangen waardoor we niet meer in rivieren moeten baggeren", legt de CEO uit.

"Dat is dus de meest ecologische keuze. Alleen moeten de geesten nog rijpen. Dat is 1 van de uitdagingen die erbij horen wanneer je een pionier bent."

Metallo Group, dat sites exploiteert in België en Spanje, verwerkt jaarlijks meer dan 350.000 ton secundaire grondstoffen waaruit metalen en metaalproducten worden gerecupereerd.  

Paul Huysmans MIK/  foto's Steven Keustermans / NNieuws