Ward Kennes is niet enkel zelf een groot liefhebber van kampvuren. Als burgemeester van Kasterlee waar al vele decennia jeugdkampen doorgaan, krijgt hij ook heel wat aanvragen voor kampvuren. Hij is tevreden dat hij als Vlaams volksvertegenwoordiger hierover aan het begin van de zomervakantie een decreet met duidelijke regels mocht goedkeuren.

Enkele jaren geleden, kaartte hij als eerste de onduidelijk regelgeving aan in de commissie Leefmilieu en Natuur van het Vlaams Parlement. Volgens het Veldwetboek mag je geen vuur maken op minder dan 100 m afstand van een bos, volgens het Bosdecreet mag het mits een machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Het nieuwe decreet dat ingaat vanaf 3 juli 2013 laat voortaan toe om zonder machtiging van ANB tot op een afstand van 25 meter van een bos een kampvuur te maken.

Ward Kennes: “Zowel voor de jeugdbewegingen als voor de overheid betekent dit minder administratieve rompslomp. Voor de brandweerdiensten is het  positief dat er voortaan uniforme regels zijn.  De gemeentelijke politiereglementen kunnen hier nu op worden afgestemd, en daarbij rekening houden met de lokale situatie.”