20 jaar probeert het stadsbestuur een nieuwe sporthal te bouwen in Noorderwijk. Het was echter zeer moeilijk om een geschikte grond te vinden, laat staan aan te kopen.

'Omdat de huidige sporthal in slechte staat was, drongen nieuwe sport- en recreatiemogelijkheden voor de inwoners van Noorderwijk en Morkhoven zich meer en meer op', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

'In het bestuursakkoord 2020-2025 is een nieuwe sporthal voor Morkhoven en Noorderwijk een topprioriteit. We zijn dan ook heel blij dat we nu kunnen bevestigen dat de sporthal er nu eindelijk gaat komen', klinkt het.

'In april 2019 besliste de stad een mededingingsprocedure met onderhandelingen op te starten. In de opdracht stond, naast de bouw van een basisporthal met multifunctionele voorzieningen voor kleinschalige socio-culturele activiteiten, ook het aanbieden van een recreatiegrond.

De stad gunt een Design, Build en Maintain-opdracht aan aannemer Vanhout.pro. Voor het onderhoud van de sporthal en het gebruik van de gronden sluit de stad een overeenkomst af voor 35 jaar.

De bouwkosten bedragen €4,9 miljoen en het onderhoud en beheer bedraagt €231.000 per jaar. Het onderhoud gebeurt door Van Roey Services.

Aannemer Vanhout.pro ontwierp samen met de stad een op maat gemaakte sporthal.

De nieuwe sporthal komt op de locatie van de huidige sporthal.

Ze heeft een grote sportruimte met negen badmintonterreinen, drie volleybalterreinen, twee basketbalvelden, een zaalvoetbalterrein, zes grote kleedkamers, sanitaire voorzieningen en tal van berg- en technische ruimtes. De sporthal kan verdeeld worden in drie delen.

In de grote inkomhal kunnen kleinschalige socioculturele activiteiten plaatsvinden. Een vergaderzaal met kitchenette geeft verenigingen de kans om consumpties aan te bieden.

De stad vraagt nu een vergunning aan voor de bouw van de sporthal. Als die vergunning er is, start de afbraak van de huidige sporthal en de bouw van de nieuwe.

Als alles volgens planning verloopt, starten de werken in het voorjaar van 2023 en zijn ze klaar tegen het einde van 2023. Het stadsbestuur begeleidt de verenigingen om deze periode sportief te overbruggen.' Beeld Archiles Architecten.