Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwe sprong in Belgische kwantumcommunicatie-infrastructuur: imec, UGent en Belnet zetten eerste QKD-verbindingen op

QKD chip imec
BeQCI, het consortium dat de allereerste open kwantumcommunicatie-infrastructuur in België uitrolt, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in zijn Quantum Key Distribution-missie (QKD).
 
Belnet, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk, heeft met succes de vereiste infrastructuur opgezet en samen met onderzoekers van imec en UGent de eerste QKD-verbindingen gerealiseerd.
 
Dit is een grote stap in het prestigieuze 30 maanden durende kwantumcryptografieproject, opgezet om te bereiken wat tot nu toe onmogelijk was: een manier om gegevens 100 procent veilig te verzenden met behulp van principes uit de kwantumfysica. Het BeQCI-project wordt gefinancierd door de EU en het Federale Wetenschapsbeleid (Belspo). 
 
Er wordt verwacht dat kwantumcomputers binnenkort in staat zullen zijn om de huidige (wiskundige) encryptiemethoden te breken. Gezien de enorme rol van IT in de samenleving en de steeds toenemende aanvallen, is er een nieuw paradigma voor IT-beveiliging nodig. 
 
De wetenschappelijke gemeenschap werkt actief aan praktische oplossingen. Ironisch genoeg komt een mogelijke oplossing, net als de dreiging, uit ... de kwantumfysica.
 
Quantum Key Distribution (QKD) is een nieuwe vorm van cryptografie, waarbij de principes van de kwantummechanica gebruikt worden om datacommunicatie te beveiligen. De oplossing vertrouwt op het ‘no-cloning’-theorema, dat stelt dat het niet mogelijk is om een kwantumtoestand te kopiëren zonder dat je die oorspronkelijke toestand verstoort.   
 
Dat motiveerde de EU om EuroQCI te lanceren, een grootschalig technologisch en wetenschappelijk project om een  Europees kwantumcommunicatienetwerk te ontwikkelen, waarvan BeQCI de Belgische tak vormt. Op korte termijn zal dit netwerk QKD-toepassingen en andere cryptografische oplossingen bouwen die niet omzeild kunnen worden door een kwantumcomputer. Op de langere termijn kan zo'n netwerk dienen als ruggengraat voor een kwantuminternet, dat veilige langeafstandsverbindingen biedt tussen kwantumapparaten zoals kwantumcomputers en kwantumsensoren. 
 
 

Sterke punten van het Belgische onderzoekslandschap   

 
Binnen het EU HORIZON-programma ondersteunt de Europese Commissie lidstaten bij het ontwikkelen van onderzoek en infrastructuur voor kwantumveilige communicatie via het EuroQCI-programma. Het programma is gericht op het opbouwen van een Europees ecosysteem om de industrie en het onderzoek op vlak van kwantumcommunicatie te ondersteunen. In België krijgt het programma vorm in het BeQCI-project, een nationaal consortium dat academische instellingen, privébedrijven en overheidsorganisaties samenbrengt. 
 
Het project, dat in januari 2023 van start ging, heeft als doel een testbed voor kwantumveilige communicatie op te zetten in België, zodat privé- en overheidsinstellingen zich vertrouwd kunnen maken met de toekomst van digitale communicatie. Het project sponsort ook geselecteerde onderzoekslijnen in academische instellingen. Het doel is om de sterke punten van het Belgische onderzoekslandschap te benutten​ om de uitdagingen van de huidige QKD-technologie, zoals buitensporige kosten of gebrek aan schaalbaarheid, te overwinnen.   
 
 

Eerste drie verbindingen gelegd 

 
De eerste QKD-verbinding, die twee campussen van de Universiteit Gent verbindt, zal voornamelijk voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. Een tweede verbinding verbindt Redu en Transinne en zal worden gebruikt door het Europees Ruimteagentschap (ESA) samen met het Centre d'Excellence en Technologies de l'Information et de la Communication (CETIC) om de overdracht van IoT-gegevens te beveiligen.
 
Tot slot zal een derde verbinding, die twee datacenters van Belnet verbindt, worden gebruikt voor interne beveiligde gegevensoverdracht.  
 
Karel Dumon, onderzoeker bij imec en projectmanager van BeQCI: 'We zijn erg enthousiast om deze nieuwe fase te starten, waardoor dit project een stuk concreter wordt. De gerealiseerde infrastructuur biedt de mogelijkheid om al in een vroeg stadium praktijkervaring op te doen met QKD-technologie voor ultraveilige gegevensoverdracht tussen bijvoorbeeld overheidsinstellingen, banken of ziekenhuizen. Onze infrastructuur staat nu open voor nieuwe eindgebruikers om zelf de praktische bruikbaarheid van de verschillende QKD-systemen en protocollen voor QKD te evalueren.' 
  
 
Jo Segaert, network engineer bij Belnet en lead deployment van BeQCI: 'Als nationaal onderzoeks- en onderwijsnetwerk heeft Belnet een brede expertise opgebouwd in innovatieve netwerktechnologieën. We bevinden ons daarom in een ideale positie om dit kwantumcommunicatienetwerk uit te rollen met de steun van onze vele academische partners. We kijken ernaar uit om onze kennis te delen met eindgebruikers en hen te ondersteunen bij het gebruik van de QKD-infrastructuur.' 
 
Met behulp van chiptechnologie kan QKD goedkoper, sneller en schaalbaarder worden.
 
 
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.

Over imec

Met meer dan 5500 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, ... Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imecs onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer.

Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector en private sector in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren.

Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland, en VS, en vertegenwoordiging in 3 continenten. In 2023 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 941 miljoen euro.

www.imec.be

Imec is een geregistreerde merknaam voor de activiteiten van imec International (IMEC International, stichting van openbaar nut naar Belgisch recht), imec België (IMEC vzw, gesteund door de Vlaamse overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, gesteund door de Nederlandse overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics Shanghai Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nanoelectronics Design Center Inc.).

Over BeQCI  

Het doel van BeQCI is het introduceren, evalueren en ontwikkelen van kwantumcommunicatie-infrastructuur (QCI) in België. Het BeQCI-consortium verenigt theoretische, experimentele en technische expertise op het gebied van kwantumtechnologie en brengt verschillende universitaire onderzoeksgroepen, onderzoekscentra, overheidsinstellingen en privébedrijven samen. BeQCI maakt deel uit van het Europese EuroQCI-initiatief en wordt medegefinancierd door de EU via het programma Digitaal Europa en de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) via het federaal herstart- en transitieplan.

 
QKD chip imec

Deel dit artikel