In januari 2014 is de dienst grondverwerving van IOK gestart om de eerste 50 eigenaars waarvoor het Aankoopcomité de dossiers heeft afgerond, te contacteren. Op initiatief van burgemeester Ward Kennes is er de afgelopen jaren intens contact geweest met de aanpalende eigenaars en de ontwerpen werden herhaaldelijk bijgestuurd om zo goed mogelijk aan hun wensen tegemoet te komen.

‘Daarom hopen we dat we de grondstroken voor de fietspaden in der minne kunnen verwerven zonder te moeten overgaan tot een onteigening”, aldus Ward Kennes.

Maar het is uiteraard belangrijk om als het nodig is toch over een onteigeningsbesluit te beschikken. Dat is nu ook het geval. Want op 11 februari 2014 heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het onteigeningsbesluit voor de fietspaden langs de N134 op het grondgebied van de gemeenten Kasterlee en Lille getekend. De onteigeningsplannen liggen ter inzage bij het Agentschap Wegen en Verkeer, in het Anna Bijnsgebouw in Antwerpen.

Fietspaden langs de Olensteenweg

Begin februari heeft het schepencollege van Kasterlee de bouwaanvraag voor fase 1 van het fietspadendossier Olensteenweg ingediend. Dit gaat over de fietspaden tussen de Netebrug en de Eerselingenstraat ter hoogte van Bobbejaanland. De dienst grondverwerving van IOK zal binnenkort ook daar de eigenaars contacteren om de gronden voor de fietspaden te verwerven.

Op vrijdag 28 maart organiseert het gemeentebestuur van Kasterlee, samen met studiebureau Arcadis en de grondverwervingsdienst van IOK voor alle bewoners van de Olensteenweg een informatievergadering waarin zowel fase 1 (Netebrug-Eerselingenstraat) als fase 2 (Eerselingenstraat-Herentalsesteenweg) worden toegelicht. Maar voor fase 2 zal de bouwvergunning pas worden ingediend na verder overleg met de aanpalende eigenaars en in functie van de vlotheid waarmee de noodzakelijke grondstroken kunnen aangekocht worden.