U bent hier

Nieuwe Suske en Wiske museum opent opnieuw deuren

Provincie Antwerpen
01.07.2019 - 13.40u
Door: Lex Verellen

Op 6 en 7 juli gaan de deuren van het Suske en Wiske museum weer open voor het publiek. Het museum heeft een totale make-over gekregen en kreeg zelfs een nieuw naam. De winnaar van de namenwedstijd testte het vernieuwde museum alvast uit en was laaiend enthousiast over de vernieuwde Striptoer.

Precies een jaar geleden, op zondag 1 juli 2018, sloot het Suske en Wiske – Kindermuseum zijn deuren. Het dak en de ramen van de voormalige villa van Willy Vandersteen waren dringend aan vervanging toe. Tijd voor een grondige renovatie, én meteen ook het moment om de tentoonstelling onder handen te nemen.

"De voormalige villa van Willy Vandersteen is natuurlijk een unieke plek. Daarom kreeg hij een centrale rol in de nieuwe tentoonstelling. Aan het begin van de Striptoer worden de bezoekers ontvangen door een geanimeerde versie van Willy Vandersteen.

Deze animatie werd speciaal voor het museum getekend door Luc Morjaeu, de huidige tekenaar van Suske en Wiske", vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Suske en Wiske museum. De stem van Vandersteen werd ingesproken door de scenarist van Suske en Wiske: Peter Van Gucht.

Vandersteen vraagt de bezoekers om hulp: hij wordt overstelpt met nieuwe tekenopdrachten en kan het niet meer alleen baas. In negen nieuwe kamers doe je als bezoeker leuke opdrachten en leer je spelenderwijs hoe je je eigen strip opbouwt. Aan het einde van de Striptoer hebben de bezoekers een eigen strip gecreëerd waar ze zelf in meespelen. Bovendien heeft het museum nu de enige echte teletijdmachine en mag een tijdreisje niet ontbreken aan dit avontuur.

"De nieuwe tentoonstelling moest de 'oude' minimaal evenaren, en dat is meer dan gelukt" volgens directeur Philip De Smet

Voor de tentoonstelling nam het Kindermuseum ontwerpstudio Pronk uit Rotterdam en decorbouwer Bruns onder de arm. Zij gaven het museum een moderne, frisse en stripachtige look, waarin je duidelijk de stijl van Suske en Wiske herkent.

Een nieuwe naam

Een nieuw museum verdient een nieuwe naam! Daarom lanceerde het Kindermuseum met behulp van de Jeugdambassadeurs een oproep op Facebook. Er kwamen meer dan tachtig namen binnen waarover de ambassadeurs en een expertengroep zich hebben gebogen.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op 'Suske en Wiske museum'. Misschien voor de hand liggend, maar de naam dekt bovenal de lading. Het zet Suske en Wiske, de beroemdste creatie van Vandersteen prominent in de kijker. Frie Thys is de bedenker van de nieuwe naam. Zij deed haar voorstel op de oproep via Facebook met de opmerking: Gewoon 'Suske & Wiske Museum'. 'Kinder' hoeft er niet meer bij, het museum is leuk voor alle leeftijden!

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
Iedere werkdag tijdens de zomer om 10.00, 13.00 en 15.00 uur - reserveren is aangeraden -

Waar:
Suske en Wiske museum, Beauvoislaan 98 , 2920 Kalmthout

Meer info:
www.suskeenwiskemuseum.be

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto