Vandaag presenteert imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, de nieuwe lichting start-ups die geselecteerd werden voor het imec.istart ondernemersprogramma.

Bedoeling van het programma is om tech start-ups een vliegende start te geven door naast financiële steun ook persoonlijke coaching, workshops en andere ondersteuning (zoals kantoorruimte, netwerkmogelijkheden, enz.) aan te bieden.

Sven De Cleyn (imec.istart program manager): "Er is heel wat tech ondernemerstalent aanwezig in Vlaanderen. We krijgen steeds meer en vooral ook steeds kwalitatievere aanvragen. Wat voor ons – bij de selectie van start-ups – belangrijk is, is hoe ze zich differentiëren in de markt. Als onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie speelt de technologische component daar vaak een belangrijke rol. Hoe innovatiever de technologie, hoe groter de voorsprong op potentiële concurrenten."

The Vault.House (Antwerpen) ontzorgt gezinnen van huishoudelijke administratie

The Vault.House zet blockchaintechnologie in om documenten rond huishoudens op een veilige manier te beheren. Via het platform kunnen gebruikers hun huishoudelijke documenten online beheren, en alle administratieve verplichtingen daarrond uitbesteden.

Verder monitort The Vault.House of er optimalisatie met betrekking tot verzekeringen, subsidies, andere recurrente uitgaven mogelijk zijn. In mei 2018 won het team achter The Vault.House de hackathon Hack4Diamonds en tijdens de zomer voerde het een geslaagde proof-of-concept uit om blockchain in te zetten bij een aantal gerenommeerde wijnhuizen.

EPCON (Antwerpen) zet big data in om tuberculose te overwinnen

Elk jaar sterven wereldwijd nog 1,6 miljoen mensen aan tuberculose (TB), ook al is de ziekte met medicatie te genezen. Het probleem is dat 40% van de patiënten niet geïdentificeerd zijn en dus niet behandeld kunnen worden.

Door data uit verschillende bronnen (zowel geografische informatie als medische data) met artificiële intelligentie te combineren, kan EPCON epidemieën sneller in kaart brengen en zelfs voorspellen. Met een team dat deels in Zuid-Afrika en deels in België woont, is EPCON van bij de start internationaal gericht. Het platform focust momenteel op tuberculose, maar kan ook ingezet worden om andere epidemieën op te volgen.

Alexandria.Works (Antwerpen) helpt je vinden wat je zoekt

De gemiddelde werknemer verliest 1,8 uur per dag met het zoeken naar informatie. Niet alleen in externe bronnen zoals Google, maar ook intern: op zoek naar die ene mail waarvan je weet dat je die ooit kreeg, maar die toch maar niet verschijnt in je zoekresultaten. Alexandria.Works ontwierp daarom een zelflerend systeem dat zoekopdrachten vertaalt naar hun semantisch equivalent.

Zelfs als je zoekterm vaag is of niet het gangbare jargon bevat, zal het systeem in staat zijn om relevante data te vinden en die bovendien ook met elkaar in verband te brengen. Alexandria.Works is geen op zichzelf staande zoekmachine, maar kan geïntegreerd worden in bestaande programma's zoals Sharepoint, Outlook, Dropbox, enz.

Adshot (Leuven), matchmaker voor merken en gaming influencers

Het stereotiepe beeld van de nerdy gamer die een kluizenaarsbestaan leeft, is niet meer van deze tijd. Dankzij YouTube, Twitter en Twitch zijn topgamers echte social media-sterren geworden met een fanatieke aanhang. Toch blijft de wereld van gaming influencers voor veel bedrijven en reclamebureaus onbekend terrein.

Adshot springt op deze ontluikende markt met een data-gedreven matching systeem dat merken in contact brengt met geschikte influencers. Met een team dat kan terugvallen op een brede expertise (gaande van marketing tot artificial intelligence) en een nauwe band met de gaming community is Adshot optimaal geplaatst om campagnes in deze niche-markt te begeleiden.

Nextbook (Brussel) katapulteert de syllabus naar de 21ste eeuw

Nextbook is een gebruiksvriendelijk platform dat elk tekstboek in een vingerknip in een interactieve leertool verandert. Lesgevers kunnen op een eenvoudige manier hun cursus opladen. Studenten kunnen vervolgens hun online cursus personaliseren door markeringen en notities toe te voegen.

Opmerkelijk is de unieke chatfunctie van het platform: studenten kunnen in real-time bij specifieke passages uit de cursus in gesprek gaan met elkaar – of met hun lesgevers – en zo elkaars leerproces ondersteunen.

Ngrave (Brussel) lanceert de veiligste wallet voor je bitcoins

Blockchain technologie komt eraan en mindert geen vaart. Daar waar er oorspronkelijk enkel sprake was van digitale "crypto"munten zoals Bitcoin staat de razendsnel evoluerende technologie nu ook op het punt om aandelen- en andere markten te disrupteren. Indien men wil investeren in "cryptocurrencies" kan dat vandaag via een 'blockchain wallet': een soort digitale portemonnee.

Ook hier wordt er een sterke groei verwacht van om en bij de 30 miljoen wallets vandaag naar 100 miljoen wallets tegen mid-2020. Echter, de bestaande oplossingen zijn verre van veilig. Elke dag wordt er om en bij de 7 miljoen dollar gestolen via "hacks", en tot dusver blijft geen enkele bestaande oplossing gespaard.

Daarom lanceert Ngrave binnenkort een nieuwe generatie hardware wallet, die nog beter beveiligd is. Het bedrijf biedt een toestel aan ter grootte van een kleine smartphone waarbij gebruikers hun wallet op de blockchain volledig offline kunnen genereren alsook hun private key – de sleutel die je nodig hebt om een transactie te authenticeren – volledig offline en ultraveilig kunnen bewaren.

Daar houdt het niet bij op: zelfs transacties zijn mogelijk zonder dat er een netwerk- of fysieke verbinding nodig is met een computer. Om de cirkel rond te maken werkt het bedrijf ook nauw samen met de eindgebruiker teneinde de oplossing heel gebruiksvriendelijk te maken.

De Ngrave wallet wordt ontwikkeld in samenwerking met ondere andere IMEC en COSIC, deze laatste een onderzoeksgroep aan de KU Leuven en wereldtopper wat betreft hardware security.