GZA Ziekenhuizen is gestart met een nieuwe techniek voor knieprothesen op maat, die rekening houdt met de specifieke anatomie van iedere patiënt. Zo wordt de prothese aangepast aan de knie in plaats van andersom, waardoor de prothese veel natuurlijker aanvoelt.

GZA Ziekenhuizen is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat met deze techniek werkt.

Wetenschappelijke publicaties tonen aan dat tot 20 % van de patiënten die een totale knieprothese (TKP) krijgen niet tevreden zijn over het resultaat van hun operatie. Ondanks vooruitgang in technieken, materialen en inzichten blijft dat percentage onveranderd.

Een van de redenen is dat de specifieke anatomie van iedere individuele patiënt niet gerespecteerd wordt.

"Bij de meest courante operatietechniek wordt het geopereerde been recht gezet", vertelt dr. Bart Stuyts, orthopedisch kniechirurg bij GZA Ziekenhuizen.

"Daardoor verandert de oriëntatie van de gewrichtslijn en wordt er op een onnatuurlijke manier aan de ligamenten aan de binnen- en buitenzijde
van de knie gewrongen.

Dat geeft een onnatuurlijk gevoel aan de knie, waardoor we niet van een 'nieuwe knie' kunnen spreken, maar van een 'kunstknie'." Verder heeft iedere patiënt een unieke knie, zowel qua vorm als qua assen. Bij een standaard TKP wordt een best passende prothese geïmplanteerd, maar geen unieke prothese voor de patiënt.

Dr. Stuyts schakelde daarom over op een innovatieve techniek waarbij wel rekening gehouden wordt met de specifieke afwijking en unieke anatomie van iedere patiënt: "Bij deze procedure maken we na het stellen van de diagnose een aanvullende scan. We werken samen met een orthopedische firma in Zwitserland, waar we de beelden naartoe sturen voor een 3D-analyse (foto 1).

Aan de hand van dieanalyse stellen zij een 3D-plan (foto 2) op voor de ingreep, dat ze vervolgens terugsturen ter goedkeuring door de chirurg. Daarna worden de geïndividualiseerde prothese (foto 3) en instrumenten vervaardigd en verscheept naar het ziekenhuis voor de implantatie."

Doordat er rekening gehouden wordt met de oorspronkelijke assen en vorm van de knie, voelt dit type prothese natuurlijker aan. De prothese wordt aangepast aan de knie en niet andersom, waardoor de kans op "vergeten knie" (= zich niet meer bewust zijn van het implantaat) en verbeterde outcome na de operatie veel groter is.

Dat ervaart ook patiënte Monique Van Overloop, die iets meer dan een jaar geleden een knieprothese kreeg: "Ik heb niets dan lof over mijn nieuwe knie. Mijn revalidatie is erg vlot verlopen: zelfs mijn kinesist was verbaasd over de grote vooruitgang die ik op korte tijd maakte.

Mijn knie voelt ook heel natuurlijk aan, ik voel niet dat er iets zit. Ik kan met mijn nieuwe knie alles weer beter doen dan daarvoor, dus ik ben erg tevreden."

GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren.

Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo'n 3 200 medewerkers en 465 artsen. Het ziekenhuis heeft 1 012 bedden ter beschikking

 © Willy Ysewijn bron GZA.