In Art Center Voeten opent deze week de tentoonstelling met werk van Steinlen, Kollwitz en Masereel. Art Center Voeten gaat bovendien nog heel wat extra activiteiten organiseren.

Op 22 april 2012 opende het Art Center Hugo Voeten zijn deuren, en de respons bleef niet uit. Op dit ogenblik mocht het privé kunstencentrum al ruim 2.500 bezoekers ontvangen, voornamelijk op afspraak (75 groepen werden al rondgeleid).

Bovendien werden ondertussen een aantal nieuwe actuele kunstwerken geïnstalleerd. Om de collectie en het gebouw nog beter te kunnen delen met het publiek, breidt het Art Center Hugo Voeten zijn activiteiten uit. Met een eerste tentoonstelling, en met nieuwe openingsuren.

Steinlen, Kollwitz, Masereel



Exact 6 maanden na de opening pakt het Art Center Hugo Voeten uit met een opmerkelijke tentoonstelling: Steinlen – Kollwitz – Masereel. Deze tentoonstelling toont 55 meesterwerken van deze drie grote grafici uit de periode van c. 1895 tot 1960. De mens en zijn bestaan staan centraal in het oeuvre van alle drie de kunstenaars. Het uitbreken van WOI in 1914 was een belangrijk keerpunt in hun artistieke ontwikkeling en deze tentoonstelling toont zowel werken van tijdens de oorlog als van de periode daarbuiten.



Théophile-Alexandre Steinlen (1859-1923), beter bekend voor zijn ontwerpen van posters met katten voor Le Chat Noir in de jaren 1880 en 1890, was te oud voor het leger maar trok zelf naar het front om bijna als een journalist een portret te schetsen van het patriottistisch sentiment, de naïviteit van de vertrekkende soldaten en de dood en ontbering van de burgers en de soldaten.

Käthe Kollwitz (1867-1945), getroffen door het verlies van haar eigen zoon, gaf op een zeer aangrijpende en expressieve manier uitdrukking aan thema’s zoals het verdriet van de moeders en weduwen, honger en armoede, opstand en onderdrukking, lijden en dood.

De poëtische stijl van Frans Masereel (1889-1972) blijft tot vandaag de dag staan voor een diepgeworteld pacifisme en universeel humanisme.



Deze tentoonstelling beoogt om de karakteristieke stijl en thema’s van Steinlen, Kollwitz en Masereel te tonen, samen met de minder bekende kant van hun oeuvre. De herkomst van de tentoongestelde werken uit buitenlandse privé-verzamelingen en uit de collectie van Hugo Voeten maakt dat deze werken nooit eerder tentoon werden gesteld voor het publiek. Deze uitzonderlijke condities van bewaring beschermde de werken tegen het felle zonlicht; waardoor de kwaliteit en kracht van de tonaliteiten, eigen aan grafisch werk, bewaard zijn gebleven. Bovendien bieden de tentoongestelde grafische werken een variatie aan eerste gesigneerde edities, exemplaren buiten de reeks en niet bestemd voor verkoop (hors commerce), en persoonlijke geschenken van de kunstenaar aan bekenden en vrienden.



De tentoonstelling is te bezoeken elke woensdag-, donderdag- , vrijdag- en zaterdagnamiddag tussen 13.30 en 17.00 uur en loopt van 24 oktober 2012 tot 26 januari 2013(met uitzondering van de Kerstvakantieperiode). Toegang bedraagt 5 EUR, of 3 EUR voor 21- en 65 .





Een Open Art Center



Bovendien wil het Art Center individuele bezoekers meer kansen geven om op eigen tempo en naar eigen inzicht het gebouw en de collectie te ontdekken. Daarom zal het Art Center Hugo Voeten vanaf nu elke eerste zondag van de maand van 10 tot 17 uur toegankelijk zijn; een afspraak of reservatie is niet meer nodig. Daarbovenop vertrekt om 10.30 en om 14.00 uur voor de geïnteresseerden telkens een rondleiding waar men vrij bij kan aansluiten, reservatie is dus niet meer verplicht.



Het Art Center is dus voor de eerste keer open op zondag 4 november aanstaande van 10 tot 17 uur. De toegang bedraagt 15 EUR, of 10 EUR voor 21- en 65 . Een rondgang op eigen tempo neemt al snel ruim 2 uur in beslag.



Uiteraard blijft nog steeds de mogelijkheid bestaan tot een groepsbezoek op afspraak buiten deze uren.



Andere activiteiten op komst…



Vanaf nu wil het Art Center Hugo Voeten ook extra activiteiten, lezingen, concerten organiseren die aansluiten bij de collectie en de tentoonstellingen: zo zal in december een lezing van Joris van Parys, de eminente Masereel-biograaf, inzoomen op Masereel als beelddichter. En einde januari zal een andere dichter-artiest aantreden: Willem Vermandere zal als finissage een speciaal concert houden in het unieke kader van het Art Center.