U bent hier

Nieuwe toekomst voor voormalige schoolsite in Achterbos Mol

Mol
28.06.2022 - 09.33u
Door: Herman Gezelle

Het gemeentebestuur Mol en volwassenonderwijs CVO-HIK geven samen een nieuwe bestemming aan de voormalige schoolsite in Achterbos (Achterbos 27).

De schoolgebouwen staan leeg sinds de kleuters van VBS De Toren begin 2022 naar hun nieuwe gebouw in de Jozef Calasanzstraat verhuisden. Het gemeentebestuur wil op korte termijn kinderclub Windekind verhuizen naar de schoolsite.

CVO HIK zal het andere deel van de site gebruiken voor een groepsopvang voor baby's en peuters zodat ouders van jonge kinderen eenvoudiger een opleiding kunnen volgen. Ook een aantal lessen van het centrum zal doorgaan op deze site.

De schoolsite in Achterbos werd de afgelopen decennia gebruikt door vrije basisschool De Toren voor de kleuterafdeling, maar is steeds gemeentelijke eigendom gebleven.

In een ver verleden was hier de gemeentelijke jongensschool gevestigd. Sinds de verhuis van de kleuters naar een nieuwbouw in de Jozef Calasanzstraat – palend aan de lagere school – staat de schoolsite leeg.

Kinderclub Windekind

Kinderclub Windekind behoort als één van de negen kinderclubs tot de voor- en naschoolse kinderopvang die het gemeentebestuur organiseert, ook tijdens de vakanties en op woensdagnamiddag worden er kinderen opgevangen. De kinderclub in Achterbos was decennialang gevestigd in het vroegere kleuterschooltje in de Beukenbossenstraat, tegenover GO! Basisschool 't Egeltje.

Het gemeentebestuur huurt deze verouderde gebouwen. Een verhuis naar eigen leegstaande schoolgebouwen die meer capaciteit bieden, vormt dan ook een logische keuze.

De afgelopen weken en tijdens de komende zomervakantie zorgen onze eigen werklieden voor een opknapbeurt. Een grondige renovatie is voorzien in een latere fase. De kinderclub zal op de schoolsite uitsluitend het gebouw langs de straatkant gebruiken.

Dit gebouw beschikt over vier klaslokalen en een mooie aanpalende buitenkoer. Deze klaslokalen kunnen multifunctioneel gebruikt worden. Daarbij denken we aan lessen van ons deeltijds kunstonderwijs. Ook zullen Peuterspeelpunt en het project Moedertaal – in samenwerking met LIGO, centra voor basiseducatie – de gebouwen gebruiken.

Volwassenonderwijs CVO-HIK

CVO HIK heeft sinds 2012 een fraaie campus uitgebouwd in de gebouwen van de voormalige secundaire school Salus Nostra. De nabije leegstaande schoolsite vormt een mooie kans voor het centrum: het CVO zal het noordoostelijke gebouw in gebruik nemen.

Op de benedenverdieping van het gebouw komt een groepsopvang voor baby's en peuters. CVO HIK wil elke volwassene de kans bieden om een opleiding te volgen. Tot nu toe vormde een gebrek aan kinderopvang vaak een grote drempel voor ouders van jonge kinderen.

Met dit initiatief wil het CVO die drempel verkleinen en tegelijkertijd een stimulerende omgeving bieden aan de baby's en peuters waarvan de ouders les volgeHiern in het centrum.

Op de bovenverdieping van het gebouw zal een aantal lessen van CVO HIK doorgaan zoals Nederlands voor anderstaligen. Ook voor de anderstalige cursisten in deze opleiding zal de nabijheid van de kinderopvang een oplossing bieden. Ten slotte ziet het centrum samenwerkingsmogelijkheden voor de opleiding Kinderbegeleider bij de inrichting van stages en andere vormen van werkplekleren.

Win-winsituatie

Met dit gezamenlijk project werken we samen aan verschillende maatschappelijke uitdagingen. We creëren allereerst extra opvangplaatsen voor baby's en peuters in onze gemeente.

De samenwerking tussen het volwassenonderwijs en onze voor- en naschoolse kinderopvang, leidt hopelijk tot een vlotte doorstroming vanuit de opleiding kinderbegeleider naar onze kinderclubs. We hopen vlotter te kunnen rekruteren bij de afgestudeerden. We verhogen de toegankelijkheid van het volwassenenonderwijs, zo verlagen we bijvoorbeeld de drempels voor anderstalige nieuwkomers om lessen Nederlands te volgen.

De nauwere samenwerking tussen de opvang van baby's en peuters, onze buitenschoolse kinderopvang en de scholen in Achterbos biedt extra inzichten voor de verdere bredere samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs in onze gemeente.'

Stand van zaken

Alle partners zijn na constructieve onderhandelingen tot een akkoord gekomen over het toekomstige gebruik van de site en daarbij horende samenwerking.

De juridische en ruimtelijke elementen van deze samenwerking worden nog vertaald in een erfpachtovereenkomst die in de loop van het najaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

imageMeer nieuws

Parcours van Dodentocht in Bornem wordt door de hitte ingekort

Internationaal | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 10.08.2022 - 01.34u

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 00.59u

Varen op deel Kleine Nete verboden wegens droogte

Varen op deel Kleine Nete verboden wegens droogte
Grobbendonk | Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 09.08.2022 - 13.39u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.08.2022 - 13.29u

Mega Jungle Jump in Westerlo met extra veel waterspringkastelen

Kempen regio | Neteland | Westerlo 09.08.2022 - 10.09u

FBI doorzoekt villa oud-president Trump

Internationaal 09.08.2022 - 04.22u

Kick-off Chains of Charity met eerste nominaties door Netropolix

Kick-off Chains of Charity met eerste nominaties door Netropolix
Geel | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen 08.08.2022 - 19.25u

De Bleeker: 'Regels voor influencers moeten efficiënt, duidelijk en werkbaar zijn'

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 08.08.2022 - 19.16u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto