Op de militaire luchthaven van Melsbroek wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor de bouw van de grootste vliegtuighangar die Defensie ooit heeft neergezet.
De loods van liefst twee voetbalvelden groot (13.621 m²) zal dienst doen voor het onderhoud van de nieuwe transportvliegtuigen van België en Luxemburg, de Airbus A400M. Daarnaast krijgt het gebouw met een bouwkost van 49,6 miljoen euro ook twee verdiepingen met kantoren, grote opslagruimtes en parkeerplaatsen rond en onder het gebouw.
Volgens opdrachtnemer Democo is de constructie een echt huzarenstuk. Alleen al de assemblage van de imposante poorten neemt circa twaalf weken in beslag. De werken starten in maart volgend jaar en stellen de 15e Wing Luchttransport in staat om haar militaire én humanitaire rol ten volle te blijven vervullen.
Zoals de kaarten nu op tafel liggen, strijken medio 2020 de eerste nieuwe transportvliegtuigen van Defensie neer op Melsbroek. De acht Airbus A400M's, waarvan één Luxemburgs toestel, vervangen de huidige Belgische C-130-vloot. Omdat de nieuwe toestellen krachtiger en groter zijn dan hun voorgangers, dringen zich evenwel enkele aanpassingswerken op.
De huidige loodsen zijn niet aangepast aan de dimensies en het type onderhoudsactiviteiten voor de nieuwe vliegtuigen. Daarom is de bouw van een nieuwe hangar noodzakelijk. Het gaat meteen om de grootste vliegtuigloods die Defensie ooit heeft neergezet. De infrastructuur zal bovendien op het vlak van milieu en energiezuinigheid volledig mee zijn met zijn tijd.
"Concreet biedt de nieuwe loods straks plaats voor een gelijktijdig onderhoud aan drie A400M-toestellen. Daarvoor is in totaal 13.621 m² ruimte voorzien. Het gebouw krijgt bovendien ook nieuwe kantoren (1.200 m²), een logistieke zone (3.500 m²) en verschillende opslag- en werkplaatsen (3.000 m²). Dit alles zal ons in staat stellen om onze militaire én humanitaire operaties vlot en efficiënt uit te voeren." Generaal-majoor Frederic Goetynck, divisiechef Communicatie en Infrastructuur bij de Algemene directie Material Resources van Defensie
"We zoeken de volgende jaren enorm veel jonge mensen die bij ons willen komen werken, waaronder ook vliegtuigtechnici. Met onze nieuwe transportvliegtuigen en deze nieuwe werkomgeving willen we ons profileren als een moderne werkgever wat de attractiviteit van een job bij de Luchtmacht moet verhogen." Kolonel vlieger Frank Vandenbussche commandant van de 15de Wing Luchttransport
Huzarenstuk
De werken aan de nieuwe hangar starten, na het verkrijgen van de omgevingsvergunning, begin maart volgend jaar. Volgens opdrachtnemer Democo gaat het om een echt huzarenstuk. Zo wordt de loods opgebouwd uit een stalen dakconstructie met een specifieke gebogen dakvorm, verwijzend naar de oude loodsen van de C-130.
"De gehele dakconstructie met een overspanning van zo'n 75 op 185 meter wordt alleen op kolommen aan de buitenzijden van de loods bevestigd. Zo creëren we meer plaats op eenzelfde oppervlakte. Ondersteunende kolommen in de middenzone van de hangar zijn dan immers overbodig.
Daarnaast gaan we ook drie 'hangar doors' moeten plaatsen met afmetingen van elk 57 op 18 meter. Vergelijkbaar met de breedte van een voetbalveld, dus. De assemblage van zulke poorten neemt ongeveer vier weken pér poort in beslag.
Opvallend nog, is ook dat alle hijskranen moeten uitgerust worden met hoogtebeperkingen, zodanig dat het vliegverkeer niet wordt gehinderd. Je kan dus gerust stellen dat de bouw van deze loods één van de meest uitdagende werken is die we al op ons conto mochten schrijven. We zijn dan ook bijzonder trots dat we dit project van Defensie mee vorm kunnen geven." Thomas Bijnens van Democo
Voor de gevels van de loods is grotendeels gekozen voor plaatmateriaal. Behalve op die plekken waar de kantoorzones zichtbaar zijn. Deze worden opgetrokken uit baksteen. Voor de logistieke zone en de werkplaatsen wordt tot slot vooral gebruik gemaakt van (prefab) beton elementen.
Minder hinder voor buurt
De komst van de nieuwe toestellen zal er volgens Defensie trouwens voor zorgen dat de geluidsoverlast in de buurt van de luchthaven van Melsbroek daalt. De motoren van de A400M's zijn dan ook een stuk stiller dan die van hun voorgangers.
"Melsbroek en de 15e Wing kan je in één adem vermelden. De militaire luchthaven heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in ons dorpsgebeuren. Na meer dan 40 jaar dienst, verdwijnt nu de C-130 en maken we plaats voor de nieuwe A400M. Ook deze verandering zal een impact op ons dorp hebben, maar een positieve. We zijn tevreden dat Defensie gehoor heeft gegeven aan de verzuchtingen van buurtbewoners. In combinatie met het dalende aantal vluchten, is de komst van de A400M zeker goed nieuws voor hen én voor onze gemeente." Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel
Buurtbewoners van de luchthaven zijn overigens vandaag uitgenodigd door Defensie, Democo en de gemeente Steenokkerzeel om voor het eerst kennis te maken met de plannen. Tijdens een infomarkt met verschillende infostandjes kregen ze ook rustig de kans om vragen te stellen over de bouw van de nieuwe loods en de werking van de 15e Wing Luchttransport.
Medio 2021 kunnen technici van Defensie de eerste toestellen onder handen nemen in de nieuwe hangar. De bouwkost van de loods bedraagt 49,6 miljoen euro. Gedurende dertig jaar betaalt Defensie jaarlijks 5,5 miljoen euro voor de realisatie en het onderhoud van de infrastructuur.
De PhD Cup zet jonge wetenschappers aan om hun onderzoeksresultaten in een heldere taal uit te leggen aan een groot publiek. Voor dat werk krijgt de PhD Cup nu de jaarlijkse Wablieftprijs.
In de wondermooie bibliotheek het Predikheren in Mechelen is de Wablieft-prijs voor dit jaar uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor een persoon of een organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen.
De winnaar van 2019 is de PhD Cup. (VRTNWS)
'Informeel netwerken met collega-ondernemers uit de Kempen. Dat was het idee waar het bij ViaVia allemaal om draaide. Na vele succevolle jaren in Link21 en daarna in Golfclub Witbos, werd het tijd om dit succesvolle concept, ooit door Trends verkozen tot één van de 5 beste netwerkconcepten van Vlaanderen, ook in Geel op poten te zetten. U komt toch ook?!'
Concept
Morgen woensdag gaat een aannemer aan de verzakking op het kruispunt Herentalse steenweg - De Lindekens in Grobbendonk herstellen. De werken worden met spoed uitgevoerd om mogelijke problemen te voorkomen.
Om de verkeershinder te beperken zal er enkel gewerkt worden buiten de spitsuren. Komende van Herentals zal de rijstrook richting Grobbendonk afgesloten worden.
Al het verkeer zal moeten voorsorteren op de afslagstrook richting Herenthout. Van daaruit blijven alle richtingen bereikbaar. (mv)
Het Vogelopvangcentrum Neteland in Herenthout blijft records verpulveren. Vorig jaar ving het opvangcentrum al 3.300 verwaarloosde of gewonde vogels en dieren op.
Dit jaar moest het al zo'n 900 dieren meer opvangen dan vorig jaar. Dat komt volgens het opvangcentrum omdat steeds meer mensen beseffen dat ze dieren in nood moeten helpen.
Maar opvallend veel egels werden dit jaar in het opvangcentrum verzorgd. Volgens VOC heeft dit te maken met de klimaatsverandering. (pp)
Samen met meer dan 100 Vlaamse bibliotheken nam de bibliotheek van Kasterlee op vrijdag 6 december deel aan 'De Schrijfwijzen, Het Groot dictee Heruitgevonden'. Het werd met 19 deelnemers een gezellig avondje met taal en letters spelen.
Op 15 december slaan Open VLD, sp.a en Groen! Herentals de handen in elkaar. Onder de naam 'Positief alternatief' baten ze samen een kraam uit voor de Warmste Week.
'De drie partijen kunnen het in Herentals goed met elkaar vinden,' zegt Liese Bergen. 'We bezoeken elkaars activiteiten en gaan op een respectvolle manier met elkaar om.
Wij geloven niet in (politieke) steekspelletjes. Uiteindelijk doen wij op lokaal vlak aan politiek en daar staat het welzijn van de Herentalsenaar centraal, niet de ideologie.
In Westerlo blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan allicht nog tot woensdagmiddag van kracht vanwege het lek in een pijpleiding met ethyleen in de industriezone van Oevel nabij de E313. Dat meldt de gemeente dinsdagochtend.
Het affakkelen van overtollig ethyleen aan de kant van Laakdal bij chemiebedrijf Ineos is afgerond, aan de andere kant van het lek in Zandhoven wordt er nog tot dinsdagnamiddag verder afgefakkeld.
Jeugdcentrum De Bogaard aan de Diestseweg in Geel blijft deze week dicht. Een vermoedelijk aangestoken brand in de herentoiletten heeft heel wat schade aangericht.
Het vuur was gisteren rond 16.10u ontstaan in de herentoiletten. Het vuur brak uit in een van de wc-ruimtes net als in een handdoekverdeler naast een lavabo en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling.
De Zweedse zangeres Marie Fredriksson is overleden. Ze was vooral bekend van de popgroep Roxette. Ze is 61 jaar geworden.
Fredriksson sukkelde al lang met haar gezondheid. In 2002 kreeg ze te horen dat ze een hersentumor had.
Na haar revalidatie kwam ze wel terug als zangeres en trad ze ook weer op met Roxette, maar de laatste jaren ging het weer slechter met haar. Volgens haar manager is ze gisterenochtend overleden "aan de gevolgen van haar vorige ziekte".
Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, kondigt vandaag aan dat de Europese Research Council een Consolidator Grant heeft toegekend aan Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, voor de uitwerking van zijn project NOTICE.
Binnen dit project zal de ervaren onderzoeker nieuwe materialen ontwikkelen die moeten leiden tot het genereren van zogenaamde Majorana qubits – bouwstenen voor een volgende generatie kwantumcomputers.