In mei 2016 gaf de stad de oude brouwerijsite aan de parking Nieuwstraat in recht van opstal en erfpacht aan bvba Geels Brouwhuis – Den bierhemel in ruil voor de restauratie en uitbating.

Nu wordt dit overgedragen aan Brouwerij Het Nest / Pirlot. Deze twee kempische brouwerijen zijn net gefusioneerd en zullen er een nieuwe micro-brouwerij opstarten onder de historische naam 'Brouwerij Aerts' met ruimte voor een horecagedeelte en een proeflokaal.

Brouwerij Aerts

Brouwerij Aerts was oorspronkelijk in 1909 opgericht door de broers Louis en Karel Aerts. De brouwerij werd in 1914 definitief gesloten nadat de Duitse bezetter de koperen brouwketels in beslag nam om er munitie van te maken.

Daarna is er nog wel wat activiteit geweest in en om het oude brouwerijgebouw, met o.a. een schrijnwerkerij, die later nog een tijd dienst deed als tentoonstellingsruimte voor cultuurcentrum de Werft.

Langzaam maar zeker raakte alles in verval totdat stad Geel het initiatief nam om het hele terrein te herwaarderen. In een eerste fase heeft Roman Becker de oude gebouwen gerenoveerd en de schrijnwerkerij omgebouwd tot het café 'Geels Brouwhuis'. Hij gaf ook bierworkshops in het brouwhuis.

Grootse plannen

Brouwerij Het Nest / Pirlot heeft na de overname grootse plannen. Twee kleine brouwinstallaties zijn al volledig operationeel inclusief de nodige accijns- en andere vergunningen.

Een 200 liter brouwinstallatie zal nog voor eind dit jaar operationeel zijn. De bedoeling is om op deze installaties te experimenteren. Het resultaat zal exclusief in het bijhorend horeca-gedeelte geproefd kunnen worden.

Succesvolle bieren worden eventueel later ook in een groter volume gebrouwen in Zandhoven of Oud-Turnhout. De eerste twee bieren die deze zomer ontwikkeld werden bij Brouwerij Aerts komen nu in grotere oplage op de markt: de Aerts Tripel en de Aerts Donker.

In de loop van 2021 zal de brouwinstallatie ook opengesteld worden voor andere plaatselijke (hobby)brouwers.

Uitbater gezocht

Er wordt zo spoedig mogelijk gestart met de bouw van een nieuwe tapinstallatie met maar liefst 12 tapkranen in een proeflokaal. Daarnaast wordt er een keuken geplaatst zodat er in de toekomst eten geserveerd kan worden.

Voor de uitbating van het proeflokaal en het horecagedeelte zoekt Brouwerij Het Nest / Pirlot nog naar een geschikte uitbater. Er is nog geen concrete openingsdatum gekend omdat bovenstaande zaken eerst in orde moeten zijn.