De nieuwe Vlaamse regering onder leiding van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vanmorgen de eed afgelegd in het Vlaams Parlement. Een overzicht van de ministers en hun bevoegdheden.

N-VA: minister-president en 3 ministers

GEERT BOURGEOIS: minister-president, Buitenlands Beleid, Toerisme

Geert Bourgeois was al minister in de vorige Vlaamse regering met de bevoegdheden Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur en Toerisme. Hij was ook viceminister-president. Geert Bourgeois is een van de oprichters van de N-VA.

LIESBETH HOMANS: Wonen, Armoedebestrijding, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Gelijke Kansen, Sociale Economie

Liesbeth Homans komt uit Antwerpen waar ze voorzitter is van het OCMW en schepen van Sociale Zaken. Het is nog niet bekend wie haar in die functies zal vervangen. Homans wordt gezien als de rechterhand van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

BEN WEYTS: Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Dierenwelzijn

Ben Weyts is nationaal ondervoorzitter van de N-VA en is ook een voormalig kabinetschef van Geert Bourgeois. Na de verkiezingen van 25 mei kwam hij terug naar het Vlaams Parlement, na 5 jaar in de Kamer te hebben gezeten.

PHILIPPE MUYTERS: Werk, Economie, Innovatie, Wetenschapsbeleid, Sport

Philippe Muyters was al sinds 2009 minister van Begroting, Ruimtelijke Ordening en Sport in de vorige Vlaamse regering. Voor hij in 2009 in de politiek stapte, was Muyters bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

CD&V: 3 ministers

HILDE CREVITS: Onderwijs en viceminister-president

Voor ze naar de nationale politiek ging, was Hilde Crevits schepen in de stad Torhout. In 2007 werd ze Vlaams minister van Openbare Werken, Leefmilieu en Energie. De afgelopen 5 jaar was Crevits minister van Mobiliteit en Openbare Werken in de Vlaamse regering.

JO VANDEURZEN: Welzijn

Jo Vandeurzen werd in 2004 voorzitter van de CD&V. 

JOKE SCHAUVLIEGE: Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening, Landbouw

Open VLD: 2 ministers

SVEN GATZ: Brussel, Cultuur, Media, Jeugd

ANNEMIE TURTELBOOM: Financiën, Begroting, Energie en vice-minister-president. (vrt)