Het Geelse stadsarchief lanceert op 1 september www.genealogiegeel.be, een databank met de aktes van de burgerlijke stand van 1797 tot en met 1907. Het voordeel van de website is de handige zoekfunctie die samen met het resultaat meteen ook de juiste akte toont.

Stamboomonderzoekers kunnen op die manier van thuis uit met één klik in zo'n 74.500 akten zoeken naar hun voorouders. Meer nog, je kan de aktes online bekijken, printen of opslaan in je eigen dossier. En dit alles volledig gratis. Het enige wat je moet doen, is jezelf even registreren.

Hulp van vrijwilligers
Bij de opstart van zo'n databank komt heel wat voorbereidend werk kijken. Verscheidene jaren zijn enkele vrijwilligers bezig geweest met het inscannen en indexeren van duizenden aktes. Voor de uitbouw van de website zelf, werd een gespecialiseerde firma ingezet.

Geelse geschiedenis online
De nieuwe website kadert in de verdere uitbouw van de digitale leeszaal van het Geelse Stadsarchief en het Geels Geschiedkundig Genootschap. Momenteel is er al een ruim aanbod beschikbaar. De fotocollectie is raadpleegbaar via www.erfgoedbankgeel.be.

Historische kranten kan je doorbladeren op www.kempensekranten.be. Je kan archiefbeschrijvingen bestuderen op www.archiefbankkempen.be en bekijken welke publicaties in onze bibliotheek zitten via http://geel.bibliotheek.be/. In de toekomst wil het stadsarchief de genealogische databank nog verder uitbreiden. Zo zal je steeds meer Geelse geschiedenis online kunnen vinden.