U bent hier

Nieuwe Welzijnscampus Geel : 'Versterken van aanwezigheid van CAW De Kempen'

Geel | Kempen regio
24.06.2022 - 10.51u
Door: Herman Gezelle

De Welzijnscampus in Geel, een gezamenlijk bouwproject van Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) De Kempen en stad Geel is vanmorgen feestelijk geopend.

De gloednieuwe Welzijnscampus bevindt zich achter de dienst gelijke kansen aan de Diestseweg 144, waar vroeger Den Echo gevestigd was. De hoofdingang van de site bevindt zich langs de kant van de nieuwe woonwijk Wijdbosch.

In het gebouw krijgen de bestaande Geelse werkingen van CAW De Kempen een plaats. Zo zijn onder meer de jongerenwerking (JAC) en de onthaal- en begeleidingsteams naar de nieuwbouw verhuisd, net als de residentiële opvang van dak- en thuislozen.

Stad Geel beschikt over enkele ruimtes in de Welzijnscampus: de ontmoetingsruimte 't Gelijkvloers van dienst gelijke kansen en enkele studio's voor noodopvang.

CAW De Kempen is de bouwheer voor de Welzijnscampus Geel. Stad Geel stelde de grond gratis ter beschikking door middel van een erfpacht. In het meerjarenplan voorziet de stad een bijdrage van €600.000 voor de bouwwerken. Dit komt overeen met circa 10 % van de totale bouwkosten. Ongeveer de helft van het bouwbudget wordt gedekt door subsidies van de Vlaamse overheid, het overige deel draagt CAW De Kempen.

CAW De Kempen helpt iedereen met een welzijnsvraag. Mensen die problemen ondervinden in o.a. relaties, opvoeding of huisvesting kunnen bij het CAW terecht, net als slachtoffers en daders van geweld.

In het gebouw kregen de bestaande Geelse werkingen van CAW De Kempen een plaats. Zo verhuisden onder meer de jongerenwerking (JAC) en de onthaal- en begeleidingsteams naar de nieuwbouw. Dit geldt ook voor de residentiële opvang, hier zorgen ze voor tijdelijke huisvesting voor dak- en thuislozen.

Stad Geel beschikt over een aantal ruimtes in de nieuwbouw. Zo heeft dienst gelijke kansen er een grote ontmoetingsruimte en er zijn ook enkele studio's voor noodopvang.

Het gebouw is een ontwerp van Architects in Motion. Het is een eenvoudig volume van drie bovengrondse bouwlagen, volledig bekleed met leien. De gevels aan de kopse kanten bestaan uit grote glaspartijen. Ondergronds is er parkeerplaats voor de medewerkers van beide organisaties.

CAW De Kempen en stad Geel werken al enkele jaren intensief samen om dit project voor te bereiden. In de nieuwbouw kunnen het CAW en de stad zo de inwoners van Geel en omstreken met welzijnsvragen nog gerichter helpen.

Met deze bijzondere samenwerking zorgen de stad en het CAW ook voor een efficiënte besteding van middelen. Het gebouw zelf is flexibel opgevat om de samenwerking tussen de twee hoofdpartners, maar ook met andere welzijnspartners, vlot mogelijk te maken.

't Gelijkvloers

Voor de grote ontmoetingsruimte van dienst gelijke kansen in de Welzijnscampus kwam er via een wedstrijd een leuke en toepasselijke naam uit de bus: 't Gelijkvloers.

De onthaalfunctie van dienst gelijke kansen verhuisde van het gebouw aan Diestseweg 146 naar 't Gelijkvloers. 't Gelijkvloers is een laagdrempelige, toegankelijke plek waar iedereen zich welkom mag voelen. Tijdens de inloopmomenten kun je er terecht voor een koffie, de krant of een gezellige babbel. Partnerorganisaties of verenigingen zullen er ook activiteiten zoals vormingen of hulpsessies organiseren.

Gezellige inrichting

Voor de inkleding van de opvangstudio's voor dak- en thuislozen kon CAW De Kempen een beroep doen op ondersteuning van IKEA Hasselt.

Via haar Welkom Thuis-project ondersteunt IKEA België activiteiten om de meer dan 200.000 kwetsbare eenoudergezinnen in België en Luxemburg betere toegang te bieden tot een goede woning. Hiervoor werkt IKEA samen met CAW (www.caw.be) en AMA (www.ama.be) als regionale partners, om deze problematiek zichtbaarder te maken, gezinnen aan een goede woning te helpen en de opvangcentra van deze partners te versterken.

Concreet zijn alle achttien opvangstudio's en de gemeenschappelijke ruimtes in de opvang van de Welzijnscampus Geel door hun interieur design consultant onder de loep genomen en vervolgens op een warme, gezellige en kindvriendelijke manier uitgerust met IKEA meubels en accessoires.

Jan Bal, algemeen directeur CAW De Kempen
"Met dit project versterken we de aanwezigheid van CAW De Kempen voor de inwoners van Geel en omstreken. Met één enkele locatie zorgen we ervoor dat onze hulpverlening nog toegankelijker en bereikbaarder wordt voor iedereen met een welzijnsvraag. Tegelijk bouwen we aan een nog intensere samenwerking met stad Geel."

Griet Smaers, schepen van zorg:
"Als barmhartige stad willen we een goede zorg bieden aan mensen die het moeilijk hebben. In de nieuwe Welzijnscampus kan de burger op één plaats terecht voor welzijnsvragen.

Dankzij een betere samenwerking tussen de diensten van het Sociaal Huis en het CAW kunnen we ook een betere zorg bieden. Daarnaast is het ook efficiënter om de kosten voor de infrastructuur en bijvoorbeeld het toezicht bij residentiële opvang te delen.

Denk maar aan de noodwoningen van het Sociaal Huis die ook in dit nieuwe gebouw komen. We willen ook nieuwe projecten realiseren, zoals een vrijwilligerswerking voor een gezamenlijke onthaalfunctie." Foto rr.

 

imageMeer nieuws

Plantactie Nijlen vindt ook dit jaar plaats met afhaaldag op 26 november

Kempen regio | Nijlen regio 10.08.2022 - 08.47u

Noorderwijk Alive is back : Het Berkemus criterium op 2/9

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 10.08.2022 - 07.35u

Parcours van Dodentocht in Bornem wordt door de hitte ingekort

Internationaal | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 10.08.2022 - 01.34u

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 00.59u

Varen op deel Kleine Nete verboden wegens droogte

Varen op deel Kleine Nete verboden wegens droogte
Grobbendonk | Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 09.08.2022 - 13.39u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.08.2022 - 13.29u

Mega Jungle Jump in Westerlo met extra veel waterspringkastelen

Kempen regio | Neteland | Westerlo 09.08.2022 - 10.09u

FBI doorzoekt villa oud-president Trump

Internationaal 09.08.2022 - 04.22u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto