Zaterdag op oudejaarsdag trekken in onze regio opnieuw honderden nieuwjaarszangers van huis tot huis om in ruil voor wat centjes of lekkers de bewoners een gelukkig nieuwjaar te wensen.

In enkele gemeenten kregen de inwoners een affiche in de bus die ze kunnen ophangen en waarop nieuwjaarszangers hartelijk welkom worden geheten.

Achterop de affiche krijg je heel wat interessante info over het nieuwjaarszingen.

Waarom is het varken toch zo populair bij de zangertjes?

Wel dat komt omdat vroeger de tijd rond Nieuwjaar voor de boeren een rustige periode was en dus het geschikte moment gekomen was om het varken te slachten. De zingende kinderen waren echter niet tevreden met een echt varken en daarom kregen ze een versie in marsepein. Deze lekkernij zorgde ervoor dat het varken erg aanwezig bleef in de nieuwjaarsliedjes.

En wat met die gierige pin in huis?

Mensen die tijdens het nieuwjaarszingen de deur niet opendoen of niet thuis zijn worden vaak getrakteerd op een bijzonder wraakliedje. Omdat de kinderen aan zulke mensen weinig tijd willen verspillen, werd het wraakliedje kort gehouden: 'Hoog huis, laag huis, er zit een gierige pin in huis'...

foto: Herenthout heeft een lange traditie van oversteekberen. Verklede vrijwilligers helpen kinderen tijdens het nieuwjaarzingen in het centrum veilig oversteken