U bent hier

Nieuwjaarszingen blijft populair

Herenthout | Kempen regio | Neteland
30.12.2016 - 09.20u
Door: Peter Caers

Zaterdag op oudejaarsdag trekken in onze regio opnieuw honderden nieuwjaarszangers van huis tot huis om in ruil voor wat centjes of lekkers de bewoners een gelukkig nieuwjaar te wensen.

In enkele gemeenten kregen de inwoners een affiche in de bus die ze kunnen ophangen en waarop nieuwjaarszangers hartelijk welkom worden geheten.

Achterop de affiche krijg je heel wat interessante info over het nieuwjaarszingen.

Waarom is het varken toch zo populair bij de zangertjes?

Wel dat komt omdat vroeger de tijd rond Nieuwjaar voor de boeren een rustige periode was en dus het geschikte moment gekomen was om het varken te slachten. De zingende kinderen waren echter niet tevreden met een echt varken en daarom kregen ze een versie in marsepein. Deze lekkernij zorgde ervoor dat het varken erg aanwezig bleef in de nieuwjaarsliedjes.

En wat met die gierige pin in huis?

Mensen die tijdens het nieuwjaarszingen de deur niet opendoen of niet thuis zijn worden vaak getrakteerd op een bijzonder wraakliedje. Omdat de kinderen aan zulke mensen weinig tijd willen verspillen, werd het wraakliedje kort gehouden: 'Hoog huis, laag huis, er zit een gierige pin in huis'...

foto: Herenthout heeft een lange traditie van oversteekberen. Verklede vrijwilligers helpen kinderen tijdens het nieuwjaarzingen in het centrum veilig oversteken

imageMeer nieuws

Dominic De Gruyter PFL : 'Opdrachten strikt beperkt nu, maar we bouwen verder, ook tijdens deze crisis'

Internationaal | Kempen regio | Nationaal 04.04.2020 - 17.51u reading time6min

PFL uit Beerse, dat audiovisuele ondersteuning aanbiedt, maakt zich klaar om na de coronacrisis nog sterker naar voor te komen. Het bedrijf is bezig met een uitbreiding én de opstart van een buitenlandse vestiging.

'Door de veiligheidsmaatregelen met de coronacrisis zijn ook bij PFL veel opdrachten weggevallen of uitgesteld', zegt zaakvoerder Dominic De Gruyter.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto