Werken aan Meerhoutseweg

Maandag 19 mei starten herstellingswerken aan de Meerhoutseweg. De werken duren tot 18 augustus. Tijdens de werken wordt enkelrichting ingevoerd voor het verkeer komende van Meerhout richting Geel. Voor het doorgaand verkeer van Geel naar Meerhout wordt een omleiding voorzien via Diestseweg, Winkelom, Tessenderloseweg, Kiezel en Bevrijdingslaan. Tijdens het bouwverlof wordt er niet gewerkt en zal het verkeer geen hinder ondervinden.

Ook het openbaar vervoer volgt tijdens de werken een aangepaste route. De haltes tussen rondpunt Meerhoutseweg en het centrum van Geel voor de verbinding Geel - Meerhout kunnen niet bediend worden. Busvervoer van Meerhout naar Geel blijft wel mogelijk.

meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Registratie HDF-wapen voor 25 mei

Via een nieuw koninklijk besluit, dat in werking is getreden op 25 mei 2013, werd de HDF-wapenlijst  afgeschaft. Deze lijst bevat een overzicht van wapens met historische, folkloristische of decoratieve (HFD) waarde die vrij verhandeld konden worden in ons land.  Voortaan is ook voor deze wapens een vergunning nodig. Iedereen die minder dan 5 vuurwapens bezit moet vóór 25 mei 2014 een aangifte doen bij de lokale politie. Erkende verzamelaars moeten geen aangifte doen per wapen, zij dienen de wapens enkel in te schrijven in het register. Deze maatregel geldt niet voor: buskruitwapens (behalve moderne replica's), geneutraliseerde wapens, wapens gebruikt voor historische en folkloristische verenigingen bij optochten, historische reconstructies en schuttersfeesten en niet- vuurwapens.

meer info: politiezone, 014 56 47 00, info@pzglm.be

Herziening ruimtelijk structuurplan

De stad Geel werkt volop aan de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS). In het structuurplan worden belangrijke keuzes gemaakt over ondermeer de locaties van nieuwe woon- en werkzones, de inrichting van de open ruimte en de leefbaarheid van de Geelse dorpen. Voor de herziening koos het stadsbestuur bewust voor een zogenaamd ‘open plan proces’. Werknemers, leden van verenigingen, bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden kregen tussen 22 april en 13 mei 2014 via focusgroepen de kans om hun mening te geven over vier verschillende onderwerpen: wonen in de dorpen, wonen in de stad, de open ruimte en werken in Geel. In oktober van dit jaar formuleren de focusgroepen hun adviezen over de verschillende thema’s aan de stad. Tot mei 2015 de tijd genomen om een eerste versie van het nieuwe structuurplan uit te werken. In het najaar van 2015 volgt het openbaar onderzoek. Het volledige proces moet in 2016 afgerond zijn.

meer info: dienst stadsontwikkeling, 014 56 60 80, stadsontwikkeling@geel.be

Compostbakken uitgeput

De stad Geel kan momenteel geen compostbakken leveren. De voorraad bij leverancier IOK Afvalbeheer is volledig uitgeput.

meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Leerkrachten voor taalvakantie gezocht!

In de zomervakantie organiseert het lokaal bestuur een ervaringsweek ‘Taal in het Park’ voor anderstalige kinderen. Kinderen tussen 6 en 18 jaar krijgen via speelse activiteiten de kans om hun Nederlands te verbeteren. Het taalbad vindt plaats van 18 tot en met 22 augustus in JC de Bogaard. Met dit initiatief wil de stad Geel de integratie van anderstalige kinderen versterken.

Voor deze ervaringsweek zoekt de dienst gelijke kansen enthousiaste leerkrachten die het voormiddagaanbod willen invullen met ‘talige activiteiten’, zoals koken, een stadswandeling, voorleessessies of knutselen. Leerkrachten zijn verzekerd en hebben recht op een vrijwilligersvergoeding van 15 euro per dagdeel. Alle begeleiders krijgen een voortraject ‘omgaan met anderstalige nieuwkomers’ en kennismaking met het educatief materiaal. Wil je graag meewerken aan het project? Neem dan voor 15 juni 2014 contact op met de dienst gelijke kansen.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijkekansen@geel.be

Praatcafé dementie

Het praatcafé dementie brengt mantelzorgers en familie samen om dementie bespreekbaar te maken. Op donderdag 22 mei staat een praatcafé gepland over het thema voeding. Je komt meer te weten over eten en drinken bij dementie en krijgt praktische tips. Het praatcafé vindt plaats in de polyzaal van cultuurcentrum de Werft om 19u. Deelnemen is gratis.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Infoavond vroegtijdige zorgplanning

Een kwaliteitsvol levenseinde wordt steeds belangrijker. Jammer genoeg is hierover nog heel wat onduidelijkheid. Op maandag 26 mei organiseert dienstencentrum Luysterbos samen met Femma St. Dimpna een infoavond over vroegtijdige zorgplanning. Tijdens de avond krijg je o.a. meer informatie over een wilsverklaring  of hoe je je eigen wensen op papier zet. Deelnemen kost 3 euro. Vooraf inschrijven is verplicht.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Ontrafel het mysterie van Geel

Expeditie Geel is een nieuw stadsspel voor groot en klein. Met een GPS toestel in de hand ontdek je mysterieuze plekken en ontmoet je interessante Gelenaren. Kies je de juiste locatie? Dan ontdek je op het einde van de tocht de schatkist met daarin het geheim van Geel. De afstand van de tocht bedraagt ongeveer 2 kilometer. De brochure van Expeditie Geel is verkrijgbaar bij Toerisme Geel en kost 2 euro. Ook een GPS toestel kan je bij Toerisme Geel huren. Hiervoor betaal je 10 euro per toestel (inclusief brochure) en een waarborgsom van 50 euro. Gezien het beperkte aantal toestellen is vooraf reserveren verplicht.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Sociaal Huis zet werking in de kijker

Ongeveer een half jaar na de oprichting, opent het Sociaal Huis feestelijk de deuren. Gelenaren, partners uit de welzijnssector en andere geïnteresseerden zijn welkom om kennis te maken met de werking en dienstverlening van het Sociaal Huis. Het Sociaal Huis verzamelt alle welzijnsdiensten van stad en OCMW. De Geelse burger kan er terecht met al zijn sociale vragen, gaande van pensioenen, financiële ondersteuning tot kinderopvang

Op vrijdag 13 juni, vanaf 18u, is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. Het koor van Al-arm zingt alle bezoekers welkom. Kersverse voorzitter Griet Smaers geeft een woordje uitleg. Het Geelse amateurtoneel zet met ludieke sketches de diensten en activiteiten van het Sociaal Huis in de kijker. Ondertussen kan je genieten van een hapje en een drankje. Buitenschoolse kinderopvang ‘de Bengelbende’ voorziet doorlopend kinderanimatie. Inschrijven kan nog tot 1 juni.

meer info: Sociaal Huis, 014 56 70 00, sociaalhuis@geel.be